Wijziging bewaking van suikerhoudende dranken bij bariatrische ingrepen

By | 04/04/2022

Suikerhoudende dranken worden vanaf 1 april 2022 bij bariatrische ingrepen alleen bewaakt indien ze meer dan 15 gram suiker per dosis kunnen bevatten.

Bariatrische ingreep

Na een bariatrische ingreep kan het in één keer innemen van veel koolhydraten leiden tot het dumpingsyndroom. Voorheen was niet bekend bij welke hoeveelheid koolhydraten er sprake is van een verhoogd risico op dumpingsyndroom. Daarom is er destijds besloten om alle suikerhoudende dranken te bewaken. Per 1 april verandert dit.

Dumpingsyndroom

Inmiddels is bekend dat er een verhoogd risico op dumpingsyndroom bestaat wanneer meer dan 15 gram koolhydraten per keer wordt ingenomen. Om die reden zullen voortaan alleen de suikerhoudende dranken die meer dan 15 gram sacharose per dosis kunnen bevatten, bewaakt worden. 

Als er bij de specifieke dosering meer dan 15 gram suiker per keer wordt ingenomen kan er worden berekend of het nodig is een alternatief te kiezen of, indien er geen alternatief mogelijk is, de patiënt te informeren over het risico op dumpingsyndroom.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *