Entresto zorgt voor medische doorbraak in hartfalenbehandeling

By | 20/07/2016

Het nieuwe medicijn Entresto™ (sacubitril/valsartan) van Novartis Pharma is beschikbaar in Nederland voor de behandeling van volwassen patiënten met symptomatisch chronisch hartfalen met verminderde ejectiefractie.

Uit de grootste wetenschappelijke studie ooit uitgevoerd bij deze patiënten (de PARADIGM-HF studie) is een baanbrekend effect en resultaat gebleken: Entresto heeft een significante meerwaarde laten zien op onder andere het reduceren van cardiovasculaire sterfte en het reduceren van de ziekenhuisopnames voor hartfalen ten opzichte van de behandeling met een ACE-remmer (enalapril).

Uit een aanvullende analyse is gebleken dat de behandeling met Entresto een potentiële levensverlenging geeft van anderhalf jaar. De farmaceutische nieuwe klasse ARNi (angiotensinereceptor-neprilysine-remmers) waartoe Entresto behoort, is inmiddels opgenomen in de nieuwe richtlijn hartfalen van de European Society of Cardiology (ESC). Entresto is per 1 juni 2016 opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) en het medicijn wordt onder een aantal voorwaarden volledig vergoed.

Entresto

Entresto is één molecuul dat in het lichaam uiteenvalt in twee verschillende stoffen: sacubitril en valsartan. Valsartan blokkeert de angiotensine II type 1 receptor (ARB) en remt de nadelige effecten van het renine-angiotensine-aldosteron-systeem, terwijl sacubitril gelijktijdige remming van het enzym neprilysine (NEP) verzorgt. Door de neprilysineremming worden de cardioprotectieve effecten van het natriuretisch peptide-systeem versterkt. De doeldosering van Entresto is tweemaal daags een tablet van 97/103 mg (één tablet ‘s ochtends en één tablet ‘s avonds).

Hartfalen

Hartfalen is een chronische, onvoorspelbare, progressieve en ongeneeslijke aandoening. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd, waardoor het hart niet meer kan voorzien in de behoefte van het lichaam. Patiënten lopen een hoog risico op overlijden, herhaalde ziekenhuisopnames en ervaren symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtretentie die grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Hoewel miljoenen mensen wereldwijd leven met hartfalen, herkennen veel mensen de symptomen niet, wat betekent dat patiënten niet altijd de juiste diagnose krijgen of de tekenen onjuist toeschrijven aan ouder worden. Volgens het RIVM zal het aantal Nederlanders met hartfalen stijgen van 130.000 nu tot circa 195.000 in 2025(9).

PARADIGM-HF studie

In deze studie werden wereldwijd (waaronder in Nederland) ruim 8.000 patiënten met hartfalen geïncludeerd. Entresto is vergeleken met de ACE-remmer enalapril, bij hartfalen patiënten met een verminderde ejectiefractie (HFrEF). De PARADIGM-HF studie is na een interim analyse vroegtijdig gestopt, omdat Entresto toen al een significante en klinisch relevante meerwaarde liet zien ten opzichte van enalapril. Uit de PARADIGM-HF bleek dat patiënten met Entresto langer leven en minder vaak in het ziekenhuis liggen in vergelijking met enalapril (20% relatieve risicoreductie op cardiovasculaire sterfte en 21% relatieve risicoreductie op eerste hartfalen hospitalisatie versus enalapril). Ook op de secundaire en exploratieve eindpunten heeft Entresto een significante meerwaarde laten zien t.o.v. enalapril.
Entresto heeft een vergelijkbaar veiligheids- en verdraagbaarheidsprofiel als dat van ACE-remmer enalapril, met de volgende nuances: nierfunctiestoornissen, hyperkaliëmie en hoest komen minder voor bij Entresto dan bij enalapril en hypotensie komt meer voor bij Entresto dan bij enalapril. Voor verdere informatie omtrent bijwerkingen wordt verwezen naar rubriek 4.4-4.8 van bijgevoegde SmPC tekst.

Vergoeding

Entresto (sacubitril/valsartan) wordt voorgeschreven door de cardioloog en is volledig vergoed voor patiënten van 18 jaar of ouder met chronisch hartfalen NYHA klasse II-IV, een ejectiefractie van ≤ 35%, die stabiel gedoseerd zijn op een ACE-remmer (of een ARB) en een bètablokker.

Author: Novartis

Novartis biedt innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg die tegemoet komen aan de veranderende behoeften van patiënten en de samenleving. Het hoofdkantoor is gevestigd in Basel, Zwitserland, Novartis biedt een gediversifieerde portefeuille om te voldoen aan deze behoeften: innovatieve geneesmiddelen, oogzorg en kostenbesparende generieke geneesmiddelen.

15 thoughts on “Entresto zorgt voor medische doorbraak in hartfalenbehandeling

 1. J. Nobelen

  Ik heb Entresto ter vervanging van Ramipril, nu vier weken. Bijwerkingen: spierpijn bovenbenen, vermoeidheid, minder energie, opgeblazen buik, winderigheid en het verbetert niet. Ik ga maandag terug naar Ramipril.

 2. p.verschraagen

  ik gebruik de Enestro sinds 1/11/2018 als vervanging voor de Lisonopril resultaten leken goed na een bezoek aan de nierarts op 10/12,ik voelde me goed en de nierfunktie was ietwat verbeterd.Nu heb ik echter veel last van jeuk op armen,schouders en hoofd ,dus nu weet ik niet wat te doen!!kom ik daar nog van af of moet ik terug naar de Lisonopril

 3. Dr A.S. van den Bergh, arts np

  te optimistisch hoera bericht over Entresto. Toelating erg snel na slechts één onderzoek. Het combneert de voordelen, maar ook de nadelen van de twee bestanddelen. U vrmeldt niet dat het boven de 70 jaar wordt afgeraden.

 4. Conny

  Beste Dr A.S. van den Bergh,

  Waarom word het boven de 70 jaar afgeraden als ik vragen mag ??

  Mvg

 5. Harrie vander Woude

  Ik gebruik sinds 27 februari 2019 entresto i.p.v. Ramipril nu ben ik meer kortademiger geworden en heb meer ademstops volgens mijn apneu apparaat, kan dat komen door de entresto 24/36mg 2x daags.

 6. W.Luiken

  Ik slik al een paar jaar Entresto.Voel me daar goed bij.Ik ben nu 72 jaar,en zou ook graag weten,waaom boven 70 niet?.
  Gr.

 7. Sjaak Leunissen

  Schrok van de opmerking dat het middel boven de 70 wordt afgeraden. Waarom. Ik begin er deze week mee en ben boven de 70.

 8. Maurice Emans

  Ik gebruik Entresto al vanaf januari 2016 (vanuit Belgie) en heb alleen maar goede bevindingen over het medicijn.
  nierfunctie wel goed blijven controleren. Kan door het medicijn weer alles doen als voorheen !!

 9. Nieuweling Guy

  Voor wat het waard is: vele medicijnen zijn niet getest op personen van meer dan 70 jaar. Vandaar dat men voorzichtig is of moet zijn. Algemmen zou ik zeggen als u vertrouwen heeft in uw arts, volg zijn raad of spreek er over.
  M.v.g.

 10. H.Popken

  Ik heb het middel sinds begin december en als bijwerking jeuk, boven op achterhoofd en de boven armen. Gaat dit weer over? Ik word soms knettergek er van. En het rare is dat je niks ziet.

 11. h.popken

  Ik gebruik sinds 3 maand Entresto, nu hoogste dosering, in het begin veel jeuk gehad op bovenarmen en boven op het hoofd, maar dat verdwijnt wel weer. tegen de jeuk kreeg ik Cetirizine en dat helpt wel. Ik ben 80 jaar

 12. Henk Doddema

  Na een hartinfarct in november 2020 gebruik ik Entresto (97/103mg). Mijn enige bijwerkingen zijn winderigheid en onregelmatige stoelgang. Ik ben 75 jaar. Bloeddruk en nierfunctie zijn goed.

 13. Irene pap

  Na lange onderzoeken en opnames in ziekenhuis blijkt mijn man volgens de cardioloog hartfalen, zwakke hartfunctie te hebben. Hij krijgt sinds deze week Entresto voorgeschreven. Hij wordt 83 Jr. In maart 2022.Als echtgenote schrik ik me suf te lezen dat dit middel het leven met 1,5 Jr. kan verlengen. Kunt u me meer uitleg geven hierover. Ik ben 80 jaar en probeer mijn man zo goed mogelijk te verzorgen. Hij heeft ook een longontsteking opgelopen. Met vr. groet, Irene Pap

 14. Marja schell

  Ik gebruik het nu een maand. Ik heb ook jeuk gekregen op mijn hoofd,armen, buik en rug. Hopelijk gaat dit over
  Verder is het nog afwachten of het help.

 15. Januarius Jean

  Ik heb ook hartfalen en ben 74. Ik ben ook bezig met de hhogste dosis van Entresto en stel vast dat ik pijn begin te krijgen in mijn twee schouders … is dit een normale reactie ? Ik zie ook dat mijn VO2 nog daalt maar minder snel.Hoelang duurt het vooraleer het medicament zijn hoogtepunt heeft bereikt ?
  Met vriendelijke groeten
  J J

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *