Psychische bijwerkingen bij montelukast

By | 04/04/2022

Montelukast kan psychische bijwerkingen veroorzaken. Naast psychische bijwerkingen zoals, zenuwachtig en agressief gedrag, depressie of zelfmoordgedachten komen ook slaapproblemen voor. Deze bijwerkingen komen soms voor en zijn meestal mild, maar in zeldzame gevallen kunnen ze ernstig zijn.

Montelukast

Montelukast wordt gebruikt voor de behandeling van astma of allergische neusslijmvliesontsteking. De meeste bijwerkingen ontstaan binnen twee weken na de start van de behandeling. Depressie of zelfmoordgedachten worden meestal na maanden of jaren gebruik gemeld.

Bijwerkingen

Bij het optreden van neuropsychiatrische bijwerkingen is het belangrijk de positieve effecten en de bijwerkingen van het gebruik van montelukast te heroverwegen. Wanneer montelukast gestopt wordt, verdwijnen milde bijwerkingen meestal binnen enkele dagen. Bij ernstigere bijwerkingen zoals depressie duurt het herstel langer.

Het is belangrijk dat patiënten en verzorgers op de hoogte zijn van deze mogelijke bijwerkingen, en dat artsen deze vóór de start van de behandeling met hen doornemen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *