Opnieuw heeft de aanpak van rivierblindheid, de ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, resultaat geboekt. Ecuador is na Colombia het tweede land ter wereld waar rivierblindheid geheel is uitgeroeid. Het Mectizan Donatie Programma (MDP) van MSD, het Onchocerciasis Elimination Program voor de Amerika’s en de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie hebben onder meer aan dit succes bijgedragen.
“De vaststelling dat rivierblindheid in Ecuador niet meer voorkomt, motiveert ons zeer omdat we zien wat mogelijk is,” zegt Kenneth C. Frazier, CEO van MSD. “MSD is er trots op deel uit te maken van een toegewijde en effectieve alliantie die zich bezighoudt met de uitroeiing van rivierblindheid wereldwijd”
Rivierblindheid (onchocerciasis) is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van blindheid die echter te vermijden is. De ziekte wordt veroorzaakt door wormen en overgedragen door een de beet van een vlieg die langs rivieroevers leeft; wormlarven in de huid en ogen veroorzaken hevige jeuk, oogafwijkingen en uiteindelijk blindheid.
Bij MSD in Haarlem wordt al tientallen jaren geheel belangeloos het geneesmiddel Mectizan (ivermectine) geproduceerd. Dit antiparasitaire medicijn doodt de larven en houdt deze maandenlang weg. Hierdoor stopt de jeuk en wordt het risico op oogafwijkingen sterk verminderd. Een ander belangrijk effect is dat mensen gedurende lange tijd de infectie ook niet meer kunnen overdragen op anderen. Door iedereen in risicogebieden jaarlijks te behandelen worden veel gezondheidsklachten voorkomen en wordt het aantal mensen met infectie geleidelijk steeds verder omlaag gebracht.
Via het MDP, dat al ruim 25 jaar bestaat, heeft MSD al meer dan 1 miljard behandelingen voor rivierblindheid gratis weggegeven. En MSD zal dit blijven doen totdat de ziekte geheel is uitgeroeid. Momenteel worden bij MSD in Haarlem 850 miljoen tabletten geproduceerd en volgend jaar zullen dat er meer dan 1 miljard zijn.
Behalve voor rivierblindheid verstrekt MSD sinds 1998 Mectizan ook voor behandeling van de zogenaamde olifantsziekte (lymfatische filariasis). Deze ziekte, die veel in Afrika voorkomt, gaat gepaard met misvormende gezwellen op de ledematen en genitaliën. Sinds 2000 zijn meer dan 665 miljoen doses voor de behandeling van olifantsziekte goedgekeurd.