Apothekers van Salland winnen KNMP zorginnovatieprijs

By | 07/10/2014

In de gemeente Raalte communiceren ouderen, mantelzorgers en eerstelijns zorgaanbieders met elkaar via een nieuw, laagdrempelig, online zorgplatform. Alle apotheken in Raalte participeren in dit ‘virtuele vangnetwerk’ voor ouderen. Dat bevordert het veilig medicijngebruik van senioren in de gemeente. Apothekers van Salland ontvangen dinsdag 7 oktober 2014 de KNMP Zorginnovatieprijs voor hun bijdrage aan het zorgplatform.

KNMP Zorginnovatieprijs oktober 2014

Virtueel verzorgingshuis
Het online zorgplatform OZOverbindzorg.nl (OZO) is een gezamenlijk initiatief van eerstelijnsorganisaties in Raalte om de zorgverlening voor kwetsbare thuiswonende cliënten te verbeteren. Met behulp van een digitaal systeem is een virtueel verzorgingshuis gecreëerd waarin cliënten, mantelzorgers en zorgverleners met elkaar kennis kunnen delen. Zorgverleners kunnen hierdoor effectiever onderling samenwerken, terwijl de cliënt alle informatie kan inzien en samen met mantelzorgers de regie behoudt.

Virtueel Verzorgingshuis OZOverbindzorg

Verbetering medicatieveiligheid
Alle apotheken in de gemeente Raalte zijn aangesloten op OZO. Dat is belangrijk, want ouderen hebben vaak een complex medicijngebruik. Via OZO kan de apotheker eenvoudig en snel kleine vragen of onzekerheden rondom de medicatie beantwoorden. Zo nodig gaat het antwoord in kopie naar andere betrokkenen voor wie de informatie ook van belang is. Op die manier stimuleren apothekers het veilig medicijngebruik van de cliënten.

Rob de Wolf, secretaris KNMP: “Het kabinet wil dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Voor veilige zorg, dichtbij huis is het van cruciaal belang dat huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers en andere eerstelijns zorgaanbieders nauw samenwerken. Dat gebeurt in Raalte bij het virtuele verzorgingshuis. Iedereen is gebaat bij een dergelijke intensieve samenwerking in de zorg. Niet in de laatste plaats de cliënt zelf.”

Meer informatie
Lees het interview in het Pharmaceutisch Weekblad met Dirk-Jan Seckel van apothekers van Salland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *