Per 1 januari 2024 aangepaste verplichte geneesmiddelenvoorraad

By | 12/12/2023

Per 1 januari 2024 geldt een aangepaste verplichte geneesmiddelenvoorraad. De voorraadverplichting van geneesmiddelen is dan in ieder geval zes weken bij de handelsvergunninghouder en twee weken bij de groothandelaar. Dat besluit van demissionair minister Kuipers (VWS) is opgenomen in de Staatscourant.

Voorraadverplichting

In een eerdere beleidsregel werd de voorraadverplichting vastgesteld op in ieder geval zes weken bij de handelsvergunninghouders, en vier weken bij de groothandelaren.  Per 1 januari 2024 gaat de voorraadverplichting dus naar twee weken voor groothandelaren. Voor handelsvergunninghouders betreft het zes weken.  

Uitgezonderd van deze beleidsregel zijn de geneesmiddelen met een prijs hoger dan vijftien euro. De bewindspersoon stelt in deze categorie geneesmiddelen “een relatief beperkt aantal tekorten wordt gemeld”. Ook spillage en verschraling van aanbod spelen een rol, aldus demissionair minister Kuipers.  

KNMP-voorzitter Aris Prins

KNMP-voorzitter Aris Prins: “Met het aanhouden van de voorraad wordt de dagelijkse hinder die apothekers en patiënten ondervinden wat verlicht. Maar er is meer nodig om dit veelkoppige monster te lijf te gaan. Het is van groot belang dat het voor apothekers makkelijker wordt om bij een tekort een (tijdelijke) oplossing of alternatief te zoeken. Denk daarbij aan het aanpassen van recepten, het opschorten van het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, en het eenvoudiger importeren van geneesmiddelen uit het buitenland.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *