KNMP roept zorgverzekeraars op bereidingen toch te vergoeden

By | 09/03/2015

De KNMP roept zorgverzekeraars op het besluit te herroepen om meer dan 100 apotheekbereidingen niet langer te vergoeden. Patiënten die de geneesmiddelen voorgeschreven krijgen, moeten deze sinds 1 maart 2015 zelf betalen. Het gaat veelal om middelen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminale patiënten, psoriasis- en eczeempatiënten.

Verwarring en onrust
De KNMP vindt het opmerkelijk dat er geen afstemming is geweest vanuit zorgverzekeraars over de vergoedingswijziging. Apothekers zijn hierover laat geïnformeerd. Dat geeft verwarring en onrust bij patiënten aan de balie.

Speciale bereiding nodig voor kinderen
Het stopzetten van de vergoeding betreft 105 afzonderlijke preparaten. Dit zijn speciaal bereide geneesmiddelen die niet standaard in de handel zijn. Die worden nu niet meer vergoed. Zo leiden recepten voor kinderen nogal eens tot een bereiding ‘op maat’ in de apotheek. De standaardmiddelen zijn namelijk vaak enkel geregistreerd voor volwassenen. De vorm of sterkte is dan niet geschikt voor kinderen. Dat maakt een speciale bereiding nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pijnstiller diclofenac als drank, die nu niet langer wordt vergoed. Jonge kinderen kunnen een tablet vaak niet innemen.

Terminale en huidpatiënten gedupeerd
Patiënten met een chronische huidziekte, zoals psoriasis en eczeem, hebben vaak grote hoeveelheden zalf nodig. Voor minder draagkrachtige patiënten vormt dat nu een financieel probleem. Voor terminale patiënten voeren de zorgverzekeraars aan dat een zetpil de druppels kan vervangen van het slaapmiddel temazepam. Maar juist in de laatste levensfase is rectaal inbrengen vaak problematisch.

Meer informatie
– KNMP-brief aan ZN: ‘Niet meer vergoeden apotheekbereidingen
KNMP-standpunt per afgekeurd middel
Lijst met gewijzigde doorgeleverde bereidingen (Z-index)

One thought on “KNMP roept zorgverzekeraars op bereidingen toch te vergoeden

  1. Josh

    Nu vraag ik me echt af waarom ik me helemaal blauw betaal aan die verzekeraars.

    Het is omdat het bij wet verplicht is anders had ik de mijne al opgezegd maar ik baal er echt van ik betaald voor iets wat ik niet krijg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *