Industrie: registreer i-SPOC in de strijd tegen medicijntekorten

In de strijd om medicijntekorten in de Europese Unie terug te dringen, speelt de industrie een uiterst belangrijke rol. Daarom is er een netwerk opgericht, het Industry Single Point of Contact (i-SPOC). Een groot deel van de handelsvergunninghouders heeft de (verplichte) i-SPOC registratie nog niet gedaan.

Industry Single Point of Contact (i-SPOC)

Het i-SPOC-netwerk maakt het mogelijk snel en effectief informatie uit te wisselen over vraag en aanbod van geneesmiddelen. Dit helpt bij het voorkomen van medicijntekorten en het maakt snelle reacties mogelijk van autoriteiten op leveringsproblemen. 

Het netwerk wordt een belangrijke informatiebron van het European Shortages Monitoring Platform, het centrale opslagpunt van de EU over medicijntekorten. 

i-SPOC is al succesvol gebleken in de verbinding tussen het EMA en vergunninghouders. Dat is geconcludeerd bij het verzamelen van vraag en aanbod data over een selectie van antibiotica, ter voorbereiding op de winter van 2023-2024. 

Sinds september 2022 zijn alle farmaceutische bedrijven in de Europese Unie met een (centraal of nationaal) geregistreerd geneesmiddel verplicht om een i-SPOC-contact te registreren. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de bedrijven hun i-SPOC geregistreerd. Om het netwerk succesvol te laten zijn, is het van groot belang dat alle vergunninghouders die registratie voltooien. 

Registreren i-SPOC

Het registreren van i-SPOC is een proces dat uit twee stappen bestaat:

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *