“Bereidend apothekers moeten wettelijk beschermd”

By | 21/11/2017

“De Europese regelgeving ter bescherming van de bereidend apotheker moet zo snel mogelijk in Nederland worden doorgevoerd”. Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in het achtuurjournaal aan de vooravond van het Algemeen Overleg Geneesmiddelen in de Tweede Kamer. “Daarnaast moet een betrouwbaar investeringsklimaat worden geboden”, aldus Klein Nulent. “Anders zijn patiënten straks verstoken van noodzakelijke zorg op maat”.

Bereidend apotheker Paul Lebbink uit Den Haag kondigt in dezelfde uitzending aan dat hij Orkambi zelf wil gaan bereiden. Hij kan de grondstof uit China gaan betrekken. Hij doet dat, aldus Lebbink, “om patiënten te helpen. Daar zijn we apotheker voor geworden”.

Op de vraag of apothekers alles kunnen bereiden, antwoordt Klein Nulent ontkennend: “En dat willen we ook niet. Zeventig procent van de geneesmiddelen is generiek, zonder patent, en kost maar 2,50 euro per maand. Die kunnen apothekers wel namaken, maar dat wil je niet, tenzij ze niet beschikbaar zijn. Dat gebeurt geregeld door de extreem lage prijzen, waardoor fabrikanten ermee kappen”.

Meer informatie
Apotheker daagt farmaceuten uit: medicijn kan miljoenen goedkoper

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *