Bekostiging onderdeel van gesprekken over optimaliseren farmaceutische zorg

By | 17/10/2023

Het bekostigingsvraagstuk zal deel moeten worden van de uiteindelijke afspraken over het optimaliseren van de farmaceutische zorg. Dat schrijft demissionair minister Kuipers (VWS) in een reactie op de initiatiefnota van Joba van den Berg (CDA). De bewindspersoon geeft aan dat dit blijkt uit de gesprekken die lopen in kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het Kamerlid vroeg de minister in haar initiatiefnota om in overleg te treden met apothekers over bekostigingsmogelijkheden rondom het stoppen en minderen van geneesmiddelen.

Initiatiefnota

Naast het minderen en stoppen met medicatie vroeg het CDA-Tweede Kamerlid aandacht voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen, het bevorderen van farmacogenetica en apotheekbereidingen. In een uitgebreide reactie daarop geeft minister Kuipers aan dat er onderzoek wordt gedaan naar of een vergelijking van de prijsstelling van (generieke) geneesmiddelen met Duitsland en België mogelijk is. Verder werkt het ministerie van VWS aan een quickscan naar de voor- en nadelen van het farmacogenetisch profiel. Dat onderzoek wordt eind dit jaar verwacht. Rondom de apotheekbereidingen wil minister Kuipers in overleg treden met apothekers over de knelpunten die er zijn. Zo ervaren kleine, bereidende apothekers veel administratieve lasten bij het vergoed krijgen van bereiden. Grootbereiders lopen tegen investeringsrisico’s aan om in te springen bij middelen waaraan tekorten zijn.

Debat

Naar aanleiding van deze initiatiefnota zal de Tweede Kamer nog in debat gaan met de minister over onder meer de bekostiging van farmaceutische zorgverlening. Het is niet bekend of dat nog voor of na de Tweede Kamerverkiezingen gaat gebeuren. De KNMP pleit, ook richting de verkiezingen en de formatie, voor een herinrichting van de bekostiging die meer recht doet aan de zorgverlening. Zo kan de zorgfunctie van apotheekteams in de wijk worden versterkt.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *