Vergelijkbare bijwerkingen na verschillende coronavaccinatieschema’s

By | 05/07/2023

Er zijn geen grote verschillen in de aantallen meldingen en gemelde bijwerkingen na de verschillende vaccinatiemomenten en vaccinatieschema’s.

Vaccinatieschema’s

Tijdens de coronapandemie zijn er in Nederland verschillende vaccinatieschema’s gebruikt. Mensen ontvingen meerdere keren vaccinaties van het hetzelfde merk coronavaccin (homoloog schema) of van verschillende merken coronavaccins (heteroloog schema).

Meest gemelde bijwerkingen

De gemelde bijwerkingen na de verschillende vaccinatieschema’s, ontvangen tot en met augustus 2022, zijn vergeleken. Dit is gedaan voor de acht meest voorkomende schema’s. Per vaccinatieschema waren de bijwerkingen vergelijkbaar. Vermoeidheid, hoofdpijn en gevoel van ziek zijn (malaise) waren de meest gemelde bijwerkingen. Dit zijn bekende en veel voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins.

Boosterprik

Het derde vaccinatiemoment was de boosterprik. Na de boosterprik kwamen opvallend meer meldingen binnen van lymfadenopathie (vergrote lymfeklieren). Ook dit is een is een bekende bijwerking van de coronavaccins.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *