Update bijwerkingen erlotinib

Op 8 mei 2009 maakte Health Canada melding van het optreden van gastrointestinale perforatie, Stevens-Johnson syndroom en cornea perforatie bij gebruik van erlotinib (Tarceva®).

Erlotinib is een humane epidermale groeifactor receptor type 1 tyrosine kinase remmer. Tevens remt het de intracellulaire fosforylering van de epidermale groeifactor. Het is geregistreerd voor de behandeling van niet-kleincellig longkanker na falen van ten minste één voorafgaand chemotherapie regime en, in combinatie met gemcitabine, voor pancreaskanker.

Roche, de fabrikant van erlotinib, heeft in gegevens uit klinische onderzoeken, spontane meldingen en de literatuur, gekeken naar gastrointestinale klachten, huidbeelden en oculaire afwijkingen tijdens gebruik van erlotinib. Hieruit is gebleken dat gastrointestinale perforaties bij 0,1-1% van de patinten optreden. Daarnaast komen exfoliatieve huidbeelden, zoals Stevens-Johnson Syndroom (SJS) en toxische epidermale necrolyse (TEN), voor bij minder dan 0,01% van de patiënten.

Tot slot is bij minder dan 0,01% van de patiënten cornea perforatie gemeld. Als één van deze bijwerkingen optreedt, dient behandeling met erlotinib gestaakt te worden. In Nederland is geen melding gedaan van gastrointestinale perforatie, één melding van toxische huideruptie en geen meldingen van SJS of TEN. Tevens ontvingen we in Nederland geen meldingen van cornea perforatie.

De volledige tekst van Health Canada kunt u hier nalezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *