Etanercept en invasieve fungale infecties

Health Canada maakte op 21 april 2009 melding van het optreden van histoplasmosis en andere invasieve fungale infecties bij gebruik van etancercept (Enbrel®).

Dit middel is een receptor voor tumor necrosis factor alpha (TNF-a), waardoor de biologische activiteit van TNF-a wordt geremd en een door TNF-a gemedieerde cellulaire respons wordt voorkomen. Het is onder andere geregistreerd voor de behandeling van reumatode artritis, polyarticulaire juveniele idiopathische artritis, artritis psoriatica en plaque psoriasis.

Wanneer een patiënt die een TNF-a blokker gebruikt zich presenteert met symptomen als koorts, malaise, gewichtsverlies, zweten, hoesten, dyspnoea en pulmonaire infiltraten, is het van belang dat nagegaan wordt of de patiënt in endemische gebieden geweest is om het risico op een fungale infectie te kunnen inschatten. Totdat de infectie gediagnosticeerd en behandeld is, dient de TNF-a blokker gestopt te worden. Deze kan weer herstart worden zodra herstel is opgetreden. In Nederland is er geen melding gedaan van histoplasmosis, wel is er één melding van aspergillus pneumonie.

De volledige tekst van Health Canada kunt u hier nalezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *