Patiënt moet uitslagen niet te snel kunnen inzien

By | 01/06/2017

Als de uitslagen van onderzoek in het ziekenhuis bekend zijn, moeten patiënten deze snel kunnen inzien. Maar niet té snel, want uitslagen die niet makkelijk te interpreteren zijn door de patiënt, kunnen leiden tot onbegrip, verwarring en bezorgdheid. Een buffertijd van één week, daarvoor pleiten internist Yvo Smulders en ethicus Suzanne Metselaar van het VUmc in Medisch Contact.

Door: Simone Paauw

De uitslagen van laboratorium-, radiologisch, pathologisch-anatomisch en vrijwel elk ander type onderzoek, wordt tegenwoordig vrijwel meteen in het elektronisch patiëntendossier (epd) van het ziekenhuis ingevoerd. Ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen delen van dit epd direct zichtbaar te maken voor de patiënt – zoals op dit moment in het UMC Utrecht gebeurt. Ook kan het ziekenhuis ervoor kiezen een bufferperiode in te stellen, zoals de andere zeven umc’s doen. Deze bufferperiode varieert van vier dagen tot drie weken.

Toegang tot onderzoeksuitslagen kan de patiënt helpen zich goed voor te bereiden op het eerstvolgende consult, stellen de auteurs van het artikel in Medisch Contact. Het kan bijdragen tot een gezamenlijke besluitvorming met de arts, eigen regie en eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. Maar volgens de auteurs is de formulering van de uitslagen vaak onbegrijpelijk voor de patiënt. Er wordt artsentaal gebruikt en conclusies kunnen nog niet worden verbonden aan losse uitslagen. Dit kan soms ernstige incidenten teweegbrengen, doordat patiënten de informatie verkeerd interpreteren.

De auteurs, die een rondgang deden langs de acht Nederlandse umc’s concluderen dat een bufferperiode van een week het beste zou zijn. Dan kunnen artsen de uitslagen zonodig corrigeren, aanvullen en van context voorzien. Ook geeft het artsen de mogelijkheid patiënten eerst persoonlijk te benaderen, vooral bij slecht, onverwacht of moeilijk te interpreteren nieuws. Op dit moment hanteren de umc’s in Leiden, Nijmegen en Maastricht een bufferperiode van (minder dan) een week. In Rotterdam gaat de bufferperiode eind dit jaar van één naar twee weken.

Meer lezen
– Medisch Contact: Direct inzage in EPD niet in belang van patiënt

Author: Medisch Contact

Medisch Contact is een podium waarop artsen met elkaar en met andere werkers in en rond de gezondheidszorg van gedachten kunnen wisselen. Wij dagen onze lezers uit om meningen uit te wisselen en met elkaar in discussie te gaan. Medisch Contact richt zich op alle artsen en medisch studenten die lid zijn van de KNMG en haar federatiepartners. In een afgescheiden deel achterin het blad krijgen de verschillende verenigingen de gelegenheid om zich tot hun achterban te richten. Het blad wordt ook veel gelezen door beleidsmakers, beslissers en andere werkers in de gezondheidszorg zoals bij de overheid, verzekeraars, ziekenhuismanagement en opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *