Pakketadvies staat haaks op regeerakkoord 9 maart 2018

By | 09/03/2018

Het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) om middelen als Vitamine D en paracetamol (1000 mg) uit het basispakket te verwijderen staat haaks op het regeerakkoord. Dit stelt de KNMP samen met KBO-PCOB en het Reumafonds in een brief aan de VWS-ministers Bruins en De Jonge.

De apothekersorganisatie wijst met de ouderenbond en de patiëntenorganisatie op de nadelige effecten van het vorig jaar gedane pakketadvies van het ZIN. Zij maken zich zorgen over veilig geneesmiddelgebruik voor polyfarmaciepatienten. Bovendien heeft het kabinet in het regeerakkoord uitgesproken om de stapeling van eigen bijdragen te beperken. Dit door de bijbetalingen in het geneesmiddelvergoedingssysteem per 2019 te maximeren op 250 euro per jaar per verzekerde.

Door het advies van het ZIN te volgen en de aangewezen vitaminen, mineralen en paracetamol uit het pakket te laten stromen, komt er voor een kwetsbare groep patiënten alsnog een stapeling van eigen bijdragen op geneesmiddelen. Deze kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

In de brief wijst de KNMP tevens op risico’s op substitutie, de maatschappelijke gevolgen, zorgmijding en therapieontrouw.

Meer infoermatie
– Brief: Pakketadvies ZINL “horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket?”

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *