Openen van medicijnverpakkingen geeft vaak problemen

Patiënten hebben vaak problemen met verpakkingen van geneesmiddelen. Dat concluderen farmaceutische onderzoekers van het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht. Met name mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatiënten en ouderen, hebben moeite de verpakkingen te openen. De stripverpakking geeft de meeste problemen. De wetenschappers analyseerden ruim 6.000 meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen tussen het voorjaar 2004 en eind 2007, verzameld door het Meldpunt Medicijnen. 10% daarvan ging over de verpakking van het medicijn.

Bijna de helft van de meldingen over de verpakking betrof de stripverpakking die gebruikt wordt voor tabletten. Gebruikers geven aan dat ze tabletten moeilijk uit de strip krijgen. Hierdoor breken de tabletten of vallen ze op de grond, waardoor ze soms niet meer gebruikt kunnen worden. De doordrukstrips die volledig uit aluminium bestaan gaven de meeste problemen. Bij afpelbare stripverpakkingen is het materiaal vaak te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden te klein. Ook openen mensen de afpelbare stripverpakking door gebrek aan informatie vaak per ongeluk alsof het een doordrukstrip is, waardoor de tabletten soms onbruikbaar worden.

Andere klachten
Behalve over stripverpakkingen, melden patiënten ook problemen met andere toedieningsvormen. 14% van de meldingen over verpakkingen betrof problemen met het openen van tablettencontainers, oogdruppelflacons, zetpilstrips en zogenaamde granulaatsachets. Daarnaast zijn er andere klachten, zoals het grote formaat van de verpakkingen, niet goed afscheurbare strips, verspilling van materiaal en problemen met de opdruk en informatie bij het medicijn.

Gebruiksvriendelijkere opties
De onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen een aantal suggesties om een deel van de problemen op te lossen. Hieraan kunnen geneesmiddelproducenten, de overheid en apothekers een bijdrage leveren. De producent zou bijvoorbeeld op de verpakking kunnen aangeven hoe deze te openen is en gebruikstests met oudere proefpersonen kunnen uitvoeren. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zou het testen van de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking onderdeel kunnen maken van de registratieprocedure. Verder zouden apothekers de patiënt beter kunnen begeleiden bij het gebruik van een medicijn, of bijvoorbeeld de tabletten uit de doordrukstrip in een flacon kunnen meegeven.

Meldpunt medicijnen
De meldingen zijn verzameld door het Meldpunt medicijnen. Dit digitale meldpunt is opgericht door DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik in samenwerking met het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht en enkele patiëntenorganisaties.

5 thoughts on “Openen van medicijnverpakkingen geeft vaak problemen

  1. Susan Poeder

    Geachte heer/mevrouw,

    Wij zijn een studentenbedrijf (bestaande uit 10 studenten) van de opleiding Leisuremanagement Leeuwarden en wij doen mee aan het Jong Ondernemen programma (bekijk http://www.jongondernemen.nl)

    Wij hebben een marktonderzoek gehouden en daaruit blijkt dat er veel zelfstandig oudere mensen, of mensen met functiebeperking (ms, reuma) heel veel moeite hebben met het verwijderen van de pil uit de strip. Hiervoor hebben wij een apparaatje bedacht die de pil uit de strip drukt (dmv een duw beweging en niet een knijpbeweging). Dit apparaatje blijkt al te bestaan in een eenvoudig model en materiaal van lage kwaliteit. Wij zijn op het moment bezig een product te ontwikkelen dat universeel is (voor alle formaten pillen) tegen een redelijke prijs. Uit ons onderzoek is gebkleken dat mensen er tussen de 5 en 10 euro voor willen betalen.

    We zijn nog steeds bezig met de aandelen verkoop (20 euro per stuk) om ons startkapitaal van 3000 euro te kunnen behalen. Ook zoeken we nog steeds bedrijven, winkels, apotheken, en drogisten die ons product zou willen verkopen.

    Als u meer informatie wilt dan kunnen we een ondernemingsplan toesturen.

    Met vriendelijke groet,

    Susan Poeder, vice-directeur Druk’m S.C.
    Storkweg 13
    9403 AG Assen
    06 132 780 58
    studentmail: susan.poeder@student.stenden.com

    of voor consumenten: http://www.druk-m.nl

  2. Jaap Uithof

    Kom op collega’s. Ook in deze beroerde tij dis er vast nog wel een mogelijkheid om deze enthousiastelingen vooruit te helpen!

  3. A.Jansen

    Emballage zit in het WMG tarief. Dat gaat dus niet lukken.

    Hier is een markt voor als de NZa apotheekhoudenden toestaat emballage op maat van de patiënt door te berekenen.

    Overpakken van de apotheekverpakking naar een eigen verpakking roept allerlei problemen op; welk medicijn zit in het standaard doosje, dosering, sterkte, houdbaarheid e.d.

    En om apotheekhoudenden nu te vragen als venture capitalist te gaan fungeren is vragen om andere problemen. Tenzij de NZa ook hier voor een tarief vaststeld in kader van Innovatie in de Zorg.

  4. Susan Poeder

    reactie op Jaap,

    Dit artikel is in 25 kranten verschenen. Door persberichten te versturen zijn nu veel mensen bekender met onze onderneming en dus ons product. We hebben hier al zo veel leuke reacties op gehad en veel mensen willen ons hier in steunen. Volgens de moduulplanning lopen we ietswat achter, maar alle andere 57 studentenondernemingen (stenden hogeschool + hanze hogeschool) zijn net zo ver. Momenteel zijn we bezig met het half jaar verslag en het prototype verschijnt na de kerstvakantie!

    Morgen hebben we een standverkoop binnen onze school (lijkt simpel maar met 7000 leerlingen op school is het zeker een uitdaging!) en we zijn bezig om op de gezondheidsbeurs te staan!

    groetjes

    susan poeder

  5. Susan Poeder

    Na de 3e plaats te hebben gehaald op de directeuren-dag voor het beste product van Jong Ondernemen, hebben we ook nog eens de 3e plek weten te bemachtigen voor de beste promotie tijdens de standverkoop dag binnen de Stenden Hogeschool Leeuwarden!

    applausje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *