Nieuwe data Avastin bij uitgezaaide darmkanker

Twee omvangrijke studies onder meer dan 3200 patiënten bevestigen dat de behandeling van uitgezaaide darmkanker met Avastin® (bevacizumab) en chemotherapie leidt tot een mediane overlevingsduur van meer dan twee jaar. Ook bleek bij een meerderheid van de patiënten de tumoromvang af te nemen. De studieresultaten zullen de komende dagen tijdens het ASCO GI congres in Orlando (VS) worden gepresenteerd.

Uit een prospectieve, observationele studie onder 1620 Duitse patiënten kwam naar voren dat bij 60 procent van de patiënten de omvang van de tumoren en uitzaaiingen afnam. De mediane overleving van de patiënten in deze studie oversteeg de 25 maanden. In de patiëntengroep die behandeld werd met de combinatie bevacizumab en op oxaliplatin gebaseerde chemotherapie (de meest gebruikelijke vorm van chemotherapie) bedroeg de mediane overleving 27 maanden. Uit eerdere onderzoeken is bekend dat behandeling met alleen chemotherapie een mediane overlevingsduur geeft van 20 maanden.
Een soorgelijke studie werd uitgevoerd in Tsjechië. Daarbij waren 1658 patiënten betrokken. Uit de resultaten kan de conclusie worden getrokken dat de mediane overleving bij 65-plussers uitkwam op 29,5 maanden. Bij patiënten jonger dan 65 lag dit op 29,3 maanden.

Bevacizumab
Bevacizumab is de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe klasse geneesmiddelen tegen kanker: de angiogeneseremmers. Het middel is in Nederland in combinatie met chemotherapie geregistreerd als eerstelijnsbehandeling voor uitgezaaide dikke darmkanker (2005), borstkanker (2007) en niet-kleincellig longkanker (2007). Sinds 2008 is het ook geregistreerd in combinatie met immunotherapie als eerstelijnsbehandeling voor uitgezaaide niercelkanker. Bevacizumab wordt via een infuus toegediend.

Angiogenese, VEGF
Het middel is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat zich specifiek richt op een eiwit met de naam ‘Vasculaire Endotheliale Groei Factor’ (VEGF). Dit eiwit stimuleert de groei van nieuwe bloedvaten (angiogenese) naar de tumor, waardoor de tumor verder kan groeien en kankercellen zich kunnen uitzaaien. Bevacizumab blokkeert de activiteit van VEGF en verhindert daardoor onder andere de vorming van tumorbloedvaten.

In 2006 ontving bevacizumab in Nederland de Galenusprijs voor het meest innovatieve en betekenisvolle medicijn van dat jaar.

2 thoughts on “Nieuwe data Avastin bij uitgezaaide darmkanker

 1. T. van Duikeren

  ik heb uitgezaaide darmkanker. eerste behandeling was xeloda net avastin met oxiliplatin; een kuur van 6 x per 3 weken met de nodige bijwerking.
  tweede behandeling was avastin met xeloda gedurende anderhalf jaar, nu gaat er weer wat groeien en wordt geadviseerd om de eerste kuur te herhalen. daarna zou nog een andere kuur voor handen zijn terwijl als laatste een kuur gegeven kon worden die pas als laatste gegeven kon worden omdat die niet eerder vergoed werd. mijn vraag is weet u hoe deze kuur heet, wat die doet en waarom die pas als laatste gegeven mag worden. is de eefectiviteit beter dan de eerder gegeven kuren?

 2. Hippocrates

  Na al wat jaren hierover te lezen, blijkt kanker verwant aan schimmel en is de tumor een reactie van het lichaam om ons… te beschermen, dit kapot maken is ons zelf kapot maken. (dr Tullio Simoncini)

  Ik verwacht niet dat dit bericht hier lang zal staan aangezien men ons liever dure medicijnen verkoopt waar we aan kapot gaan. Bij alle gevallen die ik bekijk komt de ‘kanker’ gegarandeerd terug door het vernietigen van het immuunsysteem. Men kan niet zonder immuunsysteem. Veel sterkte en hopelijk brengt het je wat, open je ogen en ga op zoek ipv alles klakkeloos van de witte jassen aan te nemen.
  H.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *