Minister Schultz wil niet dat apotheken betalen voor afvoer medicijnafval

By | 21/06/2017

Minister Schultz (IenM) wil niet dat apotheken nog betalen voor de afvoer van medicijnafval. Zij gaat zich ervoor inzetten om dit probleem “tot de laatste gemeente van Nederland opgelost te krijgen”. Dat zegt zij in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van D66 en de ChristenUnie tijdens het Algemeen Overleg Water. De KNMP heeft de afgelopen twee jaar actief beleid gevoerd om gemeenten hiertoe te bewegen.

De minister waardeert het dat er steeds meer wordt samengewerkt tussen apotheken en gemeenten. Veel gemeenten hebben zich de kritiek van het ministerie aangetrokken dat doorbelasting van kosten aan de apotheek in dit geval op “een misverstand” berustte. Lokaal zijn tientallen apothekers, gewapend met dit oordeel van het ministerie, succesvol met hun gemeente in gesprek gegaan.

Dat heeft geleid tot een forse afname van gemeenten die de apothekers laten betalen voor de afvoer van consumentenafval. Vorige week publiceerde de KNMP een onderzoek waaruit bleek dat in 25% van de gemeenten de apotheek nog steeds betaalt voor de verwerking en vervoer van medicijnafval. Vorig jaar was dit nog 45%. De minister meldt dat in Zeeland een oplossing aanstaande is.

De kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s per apotheek per jaar omdat het consumentenafval juridisch converteert naar bedrijfsafval zodra patiënten het inleveren bij de apotheek. De minister vindt het belangrijk dat patiënten bij hun apotheek op een laagdrempelige manier oude medicijnen blijven inleveren, om te voorkomen dat geneesmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen.

Meer informatie
Lees het KNMP-rapport onderzoek inzameling medicijnafval 2017
Download de voorbeeldbrief voor uw gemeente (De brief staat onder aan de pagina)
Download de poster medicijnafval

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *