Het is onverantwoord dat een zorgverzekeraar via de media onrust zaait over de ethische aspecten van een onderzoek naar een nieuwe indicatie van een geneesmiddel en daarmee het afgewogen oordeel van deskundigen in twijfel trekt. Dit leidt tot onrust bij patiënten en mogelijk frustratie van het onderzoek. De verzekeraar laadt de verdenking op zich dat kostenoverwegingen belangrijker zijn dan verbetering van de zorg. Een dergelijke actie is fnuikend voor geneesmiddelenonderzoek in ons land en daarmee van de vooruitgang in de zorg.
Aldus Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, in een reactie op berichten in de media waarin de verzekeraar aangeeft een geneesmiddelonderzoek bij kankerpatiënten onethisch te vinden. Dit standpunt is onbegrijpelijk. Het onderzoek is door verschillende ethische commissies goedgekeurd. Dergelijke commissies wegen alle voors en tegens nauwgezet tegen elkaar af voordat zij toestemming geven. Iedere patiënt die deelneemt aan dergelijk onderzoek wordt nauwkeurig geïnformeerd. Daar komt nog bij dat het onderzoek een initiatief is van een groep gerenommeerde longkanker-specialisten.
Nefarma vindt de opstelling van Menzis niet alleen onbegrijpelijk, maar ook schadelijk. Inhoudelijke bemoeienis van verzekeraars met onderzoek kan ertoe leiden dat het belang van patiënten en wetenschap op de tweede plaats komt. Dat schaadt op korte termijn de direct betrokkenen, maar op langere termijn al het onderzoek. De verzekeraar geeft hiermee het signaal af dat de huidige geneesmiddelen voldoende toereikend zijn, terwijl op vele terreinen nog vooruitgang mogelijk is.