Grijpen medici en gebruikers te snel naar antidepressiva?

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot agressie. Neem de man uit Zwijndrecht die onlangs zijn vriendin, zijn ex-vrouw, twee kinderen en vervolgens zichzelf doodde. In zijn afscheidsbrief schreef hij: “Zit zwaar onder de medicijnen en heb totaal geen emotie. Fluoxetine [Prozac] doet rare dingen met mensen”. Ook in de wetenschappelijke literatuur en bij instanties als het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zijn er aanwijzingen te vinden.

Dit moet consequenties hebben, menen hoogleraar Trudy Dehue, auteur van De depressie-epidemie en hoogleraar Kees van Grootheest, directeur van Lareb, zaterdag 20 juni in NRC Handelsblad.

Artsen zouden antidepressiva terughoudender moeten voorschrijven, patiënten zouden er minder gemakkelijk om moeten vragen en er is goede informatie nodig. Het meeste onderzoek naar de effecten is namelijk gedaan met financiële steun van farmaceutische bedrijven en heeft vooral tot doel een geneesmiddel geregistreerd te krijgen. Maar daardoor ontstaat gemakkelijk een te positief beeld, dat nog wordt versterkt als ongunstige uitkomsten ongepubliceerd blijven. Verder moet nagedacht worden over de juridische consequenties van een verband tussen het gebruik van antidepressiva en agressie, vinden Dehue en Van Grootheest. Het kan niet zo zijn dat dit een geldig excuus wordt voor gepleegde geweldsdelicten.

Overigens valt af te raden zomaar met het gebruik van de middelen te stoppen. Men moet het gebruik afbouwen onder begeleiding van een arts.

Het volledige artikel uit NRC Handelsblad kunt u hier nalezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *