Geen signalen bij veilige geneesmiddelen tijdens zwangerschap

By | 16/08/2018

Geneesmiddelen die veilig zijn tijdens gebruik bij kinderwens, zwangerschap en borstvoeding worden vanaf 1 september 2018 niet meer bewaakt in de G-Standaard. Hierdoor komt alleen een signaal naar boven in situaties waar actie nodig is, net als bij de rest van de medicatiebewaking. Dit om signaalmoeheid te voorkomen.

Nu wordt nog voor de contra-indicaties Kinderwens, Zwangerschap en Borstvoeding bewaakt op alle middelen. Dit houdt in dat zowel bij veilige middelen als bij onveilige middelen een signaal opkomt in de systemen. Dit leidt tot erg veel signalen waarbij geen actie vereist is, maar veelal wel een afhandeling vastgelegd moet worden.

Niet-beoordeeld

Het signaal ‘niet-beoordeeld’ komt op bij middelen waarvoor nog geen advies beschikbaar is in de G-Standaard. Deze bewaking wordt gebruikt voor middelen waarbij de medicatiebewaking nog niet volledig is.

Kenniscentrum

De adviezen in de G-Standaard zijn gebaseerd op de informatie van de Teratologie Informatie Service (TIS) , het kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *