“Een halve eeuw cholesterolverdwazing”

Een halve eeuw lang heb ik een generatie artsen zien ontstaan met opvattingen en richtlijnen over cholesterol die niet ontleend zijn aan wetenschappelijk onderzoek, maar aan farmamarketing. De sturing door financieel belanghebbenden is bepalend geworden voor de cholesterolverlagende behandeling van patiënten.

Door: Hans van der Linde, huisarts te Capelle aan den IJssel

Statines ontlenen hun werking aan het verlagen van cholesterolwaarden en niet aan hun ontstekingsremmend effect. Cholesterolwaarden moeten verlaagd worden. “The lower, the better”. Zie daar het algemeen aanvaarde gedachtengoed van de dokter van vandaag.

Die dokter kijkt je verbijsterd aan als je betoogt dat alle cholesterolverlagende interventie-onderzoeken van voldoende grootte, looptijd en kwaliteit geen verschil laten zien op harde eindpunten. Representatieve voorbeelden zijn de IDEAL-studie met Lipitor (atorvastatine), de IMPROVE-IT-studie met Ezetrol (ezetimib) en Inegy (ezetimib + simvastatine) en zeer recent de FOURIER-studie met de PCSK-9-remmer Praluent (evolocumab).

De studies hebben gemeen dat er geen enkel verschil in sterfte optreedt door medicamenteuze verlaging van cholesterol. Dat is ondubbelzinnig de uitkomst van die studies. Daarnaast laten ze uiterst marginale verschillen zien in het optreden van cardiovasculaire complicaties als hartinfarct en beroerte. De Number Needed to Treat (NNT) om die complicaties te voorkomen, rechtvaardigt van geen kant de behandeling met cholesterolverlagers en dat al helemaal niet als men kijkt naar de bijwerkingen, zoals het ontstaan van diabetes en een verhoogde incidentie aan kanker.

De studie-uitkomsten hebben onveranderlijk gemeen dat ze door een groepje hoogleraren op onaanvaardbare wijze worden gepresenteerd. Ik liet u vele video-opnames zien van presentaties door de professoren John Kastelein (AMC), Wouter Jukema (LUMC), Erik Stroes (AMC) en Frank Visseren (UMC).

Tenslotte komt vaak manipulatie van de onderzoeksopzet voor. De IMPROVE-IT-studie spant daarbij de kroon met negen jaar knoeien en kneden om een statisch significante uitkomst te verkrijgen van een gekunstelde uitkomstmaat, die met een NNT van 50 klinisch irrelevant is.

Talrijke artikelen en boeken verschenen over de cholesterolhype. Met goede argumenten werd aangetoond dat medicamenteuze verlaging van het cholesterolgehalte geen enkele zin heeft en dat vaatcomplicaties met stolsels worden veroorzaakt door ontstekingen van de vaatwand. Statines zijn effectief daartegen, niet vanwege hun cholesterolverlagende werking, maar vanwege hun ontstekingsremmende werking. Een lage dosering van het goedkope simvastatine is daarbij volgens de grote IDEAL-studie net zo effectief als een hoge dosering van het sterker werkende atorvastatine. Zie Medisch Contact van 2008. Met de slogan “The lower, the better” werden en worden dure, sterke cholesterolverlagers in de markt gezet. Ze zijn zonder uitzondering zinloos, schadelijk en duur.

In de grote Jupiter-studie werd een duidelijk verband aangetoond tussen ontsteking en cardiovasculaire complicaties. In vaktermen: een relatie met een verhoogd CRP-gehalte (C-Reactief Protein) als indicator van ontstoken endotheel (bekleding van de vaatwand). De studie-uitkomst kwam als een verrassing en verdween snel uit het zicht. Hij vormde een bedreiging voor de lucratieve cholesterolhypothese met cholesterol als de kwade pier.

Een plaats apart nemen mensen in met Familaire Hypercholesteremie (FH). Zij kunnen vroegtijdig overlijden, maar niet door hun hoge cholesterolgehalte, maar doordat een klein deel van hen drager is van een bepaald soort lipo-proteïnen (vet-eiwitten). Het gros van deze mensen met torenhoge cholesterolwaarden wordt hoogbejaard met schone bloedvaten. Dat bewijst dat een hoog cholesterolgehalte niet de gevaarlijke factor is, zoals producenten van cholesterolverlaers er al tientallen jaren inhameren. Cholesterol moest gedemoniseerd worden, want daar valt aan te verdienen. Wetenschappers die anders beweerden, werden niet gevraagd als spreker tijdens de vele congressen en nascholingen waar bigfarma grote invloed op heeft met zijn onuitputtelijke fondsen. Ook het meeste onderzoek wordt gestuurd door de industrie. Wie betaalt, bepaalt.

Hoe lang zal deze cholesterolhype nog aanhouden? Hij brokkelt gelukkig af en in Amerika hebben wetenschappelijk organisaties in 2013 al afstand genomen van de obsolete LDL-verlaging met geneesmiddelen. Dat lijkt nog niet echt doorgedrongen tot Nederland.

Ik wil u graag laten delen in wat professor Paul Hugenholtz over deze materie zegt. Hij was mijn universitaire leermeester in de cardiologie en oprichter van het wereldberoemde Thoraxcentrum van de Erasmus universiteit. Als erevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Cardiologen (NVVC) en als erevoorzitter van European Society of Cardiology (ESC) heeft hij enig recht van spreken. Op 87-jarige leeftijd gaf hij vorig jaar nog acte de présence tijdens het jaarlijkse congres van de ESC te Rome. Hij ziet dingen die anderen niet zien en deed mij daar uiterst leerzaam verslag van.

Hij is voorstander van meer onderzoek naar de effecten van voeding op hart- en vaatziekten. In het bijzonder naar de effecten van mediterrane voedselbestanddelen, zoals polyphenolen.
Voor meer informatie over professor Paul Hugenholtz verwijs ik u naar zijn nieuwsbrief van april 2017. Hier haalt hij weer eens de fundamenten onder de cholesterolhype vandaan die onze wereld vele honderden miljarden heeft gekost en vele patiënten hun gezondheid of leven.

88 thoughts on ““Een halve eeuw cholesterolverdwazing”

 1. Andrea

  In het boek CENSUUR van dr gabor lenkei staat het verhaal van statines. Een pil uitgevonden door big pharma. Ze hadden geen idee wat de pil deed. Goed betaalde proefpersonen om te testen . Toen zagen ze dat de pil cholesterol verlaagde. Dus werd er een “mooi” sprookje verzonnen dat cholesterol hartinfarcten veroorzaakte. Geleidelijk aan werden de waardes dodelijk laag gehouden. 1.8 is dodelijk. Je hersens hebben cholesterol nodig . Te weinig geeft dementieklachten. Dat ze het bij db2 voorschrijven terwijl er in staat dat het diabetes kan veroorzaken. De hele medische industrie is 1 leugenachtige op geld beluste bende. Goed eten geen kant en klaar troep niks uit pakjes zakjes enz. Geen suikertroep. Want suiker maakt je bloed stroperig. Cholesterol lijmt zwakke plekken in je aderen zodat ze niet scheuren. Ik slik niks meer. En voel me beter dan ooit. Alles vers eten geen sapjes frisdranken of vieze kant en klaar ellende.

 2. Emmy

  Op Arte is al een paar keer een lange documentaire uitgezonden over het promoten van statines. Je reinste volksverlakkerij. Op You tube te volgen onder: der grosse Bluff.
  Als je dit hebt gevolgd, weet je wat de farmaceutische industrie aan leugens kan fabriceren alleen voor het geld.

 3. Charlotte

  Ik had begrepen dat statines voor vrouwen al helemaal geen gunstige werking hadden.
  Maar mijn schoonmoeder zegt dat haar cardioloog haar een statine voorschrijft “tegen aderverkalking”, niet ter verlaging van cholesterol.
  Is dat wel zinvol?

 4. Matje

  Ik heb vanaf mijn 30 jaar hoog cholesterol,ben nu 80 jaar en de huisarts probeert me nu aan de statines te krijgen.
  Ik vraag me af waarom,is dit om me bang te maken.ik denk dat er in die 50 jaar die er tussen liggen als alles waar zou zijn over de statines al eerder wat gebeurd was met mijn gezondheid.

 5. JazekerEenApotheker

  Mannen met heFH worden gemiddeld 50-60 jaar. Hoe verklaart vd Linde dan dat mensen met FH + hoog lp(a) bij gebruik van statines langer leven? Aan het lp(a) doen statines niets. Vd Linde claimt dat het hoge cholesterol niet de boosdoener is bij deze groep.

  Misschien zou cholesterol de oorzaak kunnen zijn van de ontstekingsreactie?

  Feit is, PCSK9 remmers werken. Statines ook.

  Het is goed om kritisch te zijn en het mediterrane (lees: plant based) of andere plantaardige dieten (okinawa, vegan indian) helpen bij het voorkomen van hart en vaatziekten. Maar deze dokter vergist zich in deze.

 6. Liesbeth van Bokhoven

  Ik moet eigenlijk met simvastine beginnen maar ik ga dat dus niet doen!
  Staan mij te veel bijwerkingen op ik ga wel heel goed op mijn eten en drinken letten

 7. H Behrens

  Ik (73 jaar) heb een uitgebreid hartonderzoek gehad. Gisteren de uitslag gehad. Er is een iets te hoog cholestorol gehalte maar niet erg veel. Ik heb nog nooit een te hoog cholestorol gehalte gehad na bloedonderzoek. Er is sprake van een lichte aderverkalking. Ik kreeg een statine voorgeschreven, maar ik moest zelf maar bepalen of ik die wilde innemen of niet.
  Ik heb 11 a-viertjes meegekregen met voornamelijk bij-werkingen en heb besloten deze pillen maar niet te nemen.
  Ik ben bang dat dit een miljarden opbrengend artikel is waar slechts de pharma industrie wel bij vaart.

 8. Adriaan Volker

  Zie ook het boek “Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad” van de Deense hoogleraar en klokkenluider Peter C. Gøtzsche. Hij is ook bij de farmaceutische industrie werkzaam geweest. Hij beschrijft onder andere – zoals hij dat zèlf noemt – de MAFFIA methoden van deze industrie. Een verhaal over misleiding, omkoping, corruptie, intimidatie, omkoping, bedreiging, afpersing, moord, enz.

 9. R.bremer

  ik heb alle statines gehad, zelfs praluent gespoten waar ik doodziek van werd .
  ik slik nu arkosterol (rode rijst capsules en da gaat prima
  heb nu wel een melanoom op mijn lever meet uitzaaiingen door heel nhe lichaam.

 10. Michelle

  Prachtig en zo herkenbaar,
  Bravo voor deze huisarts. Heb een onderzoek van vaten gehad met ctscan, wegens verhoogde bpoeddruk, en hartkloppingen. Dat was in 2017.
  Wat bleek, de vaten waren helemaal schoon, en dat voor een vrouw toen, 70 jaar oud.
  Verbaasd om die uitslag, wegens al twintig gaar daarvoor, volgens cardioloog, vernauwing bloedvaten, dus op mijn 50tigste jaar, met jawel, direct statines, en nog meer medicatie. Dat jaar kwam ik in de overgang. Niets over hormonen , of andere dingen. Nee, lag aan de vernauwingen. En dan 20 jaar later na een goed onderzoek, schone vaten. hoe kan dat. Wel medicatie hoge bloeddruk, en soms wat hartkloppingen, verder niets. Ieder mens is anders, ook door wat hij op zijn bordje krijgt. Statines zijn een vreselijk middel.

 11. gejah

  Die hugenholtzen zijn gewoon slimme nadenkende mensen. In de familie zitten veel huisartsen, chirurgen . Ik ben het zo met hem eens. Mijn kennis met torenhoog cholesterol kreeg die dingen voorgeschreven. Hij had zoveel pijn en ging hard achteruit. Hij was toen al achter in de tachtig. Ik heb hem gezegd dat het volledige onzin is om dat te nemen. Hij is ook gestopt. En hij heeft nog een aantal jaren fatsoenlijk kunnen leven zonder pijn. Gewoon gestorven door ouderdom.

 12. jan

  jaren statines geslikt diversen klachten vooral spiepijn.
  daarmee gestopt
  nu gebruik ik praluent een prikpen eenmaal in de 14 dagen
  wil heer mee stoppen nare bijwerkingen spierpijn en hoesten ook mijn geheugen werkt minder
  maar ja de medische wereld noemt mij een hoog risico op het krijgen van hart ziekten
  dan mag je niet stoppen voor je het weet lig je weer in het ziekenhuis met een vernauwing of erger

 13. Leon Vrins

  Wat mij altijd treft in de artikelen die Hans van der Linde schrijft is, dat hij alles goed uitlegt en onderbouwt.
  Ik ben dus geneigd gewoon aan te nemen wat hij te berde brengt, mede omdat het ook bevestigt wat ik in diverse boeken over cholesterol heb gelezen. Wel ben ik benieuwd op welk(e) onderzoek(en) zijn bewering is gebaseerd, dat het merendeel van de mensen met FH een hoge leeftijd bereikt met schone vaten, dit ter illustratie van het feit dat er geen correlatie, laat staan een causaal verband is, tussen aderverkalking en hoog cholesterol. De cardioloog die ik nog niet zo lang geleden consulteerde was niet op de hoogte van dit gegeven.

 14. Jack Mathijssen

  Gelukkig eens een goed artikel over statines. Goed op je eten letten en geen suikerhoudende drankjes nemen scheelt heel veel. Zelf enkele jaren geleden een verhoogd gehalte cholesterolgehalte gehad en de huisarts had zonder overleg statines voorgeschreven. Enkele maanden later weer laten meten en geen verhoging meer en wel zonder statines. De huisarts beweerde eerst nog dat ik zonder statines binnen 5 jaar een hartinfarct tegemoet kon zien. Om dit te bewijzen toverde hij een papier tevoorschijn, waarop dit te lezen stond. Hij was dan ook zonder woorden toen ik zei, dat ik de statines nooit genomen had. Binnenkort weer een meting en dan hoop ik op een cholesterolgehalte, waarschijnlijk van een niveau waar de huisarts statines wilt voorschrijven.
  Men kan er beter mee stoppen, de artsen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen alsook hun cliënten.

 15. Maria Garcia

  Ik heb met 6.1 hoge cholestorol Daarvoor wil.de cardioloog dat ik statine ga prikken met nog een of ander pil erbij .Ik ben zelf zes weken geleden begonnen met een dieet .Veel groenten/vis weinig vlees Volkorenbrood fruit Een handje ongezouten noten savonds mineraalwater Als enige wat misschien niet mag s morgens een capucino met zoetje geen suiker Ik eet geen koek snoep chips enz.Maar wel komkommer tussen door Ik wil en ga niet aan de statines ben er doodsbang voor De cardioloog heeft me zo bang gemaakt met z’n hoge cholestorol en dan zeggen dat ik een hersenbloeding kan krijgen Ik durf amper te slapen ben echt bang

 16. Maria Garcia

  Ik heb met 6.1 hoge cholestorol Daarvoor wil.de cardioloog dat ik statine ga prikken met nog een of ander pil erbij .Ik ben zelf zes weken geleden begonnen met een dieet .Veel groenten/vis weinig vlees Volkorenbrood fruit Een handje ongezouten noten savonds mineraalwater Als enige wat misschien niet mag s morgens een capucino met zoetje geen suiker Ik eet geen koek snoep chips enz.Maar wel komkommer tussen door Ik wil en ga niet aan de statines ben er doodsbang voor De cardioloog heeft me zo bang gemaakt met z’n hoge cholestorol en dan zeggen dat ik een hersenbloeding kan krijgen Ik durf amper te slapen ben echt bang Ik zet reactie voor het eerst op deze site

 17. adriaan de leeuw

  6 jaar geleden heb ik bij mijn huisarts een – wat je zou kunnen noemen een APK – keuring laten doen, hierbij kwam uit dat drie waardes te hoog waren
  1 Cholesterol
  2 bloeddruk
  3 gewicht
  De arts wilde mij twee medicijnen en een dietist voorschrijven, ik heb dat alle drie niet gedaan omdat ik het eerst zelf wilde proberen met voeding en zo, na een half jaar zou ik terug komen en weer een onderzoek doen.

  Destijds kwam ik erachter dat het voedingscentrum de hartstichting en nog enkele anderen gesponsord worden door o.a. Unilever
  ook de media houden artikelen achter omwille van advertentie inkomsten.

  Ik ben begonnen met het een koolhydraatarm dieet wat bij mij resulteerde in een afname van Cholesterol en gewicht, ik heb kunnen stoppen met werken zodat mijn bloeddruk ook minder werd.
  Dit alles zonder pillen.
  Na een half jaar ben ik dus teruggegaan naar de arts waarin hij zijn verwondering uitspraak in de snelle afname van bloeddruk en cholesterol door een dieet wat zeer goed te doen is , althans voor mij.

 18. Truus

  Goedemiddag,

  Na alle reacties te hebben gelezen, kwam ik het volgende nog nergens tegen:
  Het meest effectieve om het slechte cholesterolgehalte te verlagen en gelijktijdig het goede cholesterolgehalte te verhogen, is het slikken van niacine, oftewel vitamine B3 (let op: neem hiervoor niet niacinamide). Dit is trouwens ook de voorkeursbehandeling voor een te hoog cholesterolgehalte!! Goedkoop, en geen bijwerkingen. Zie ook de website http://www.orthokennis.nl.

 19. evt

  wat is er bekend over statine en impotentie

 20. Jan

  Slecht of goed cholesterol, lees ik hier en daar. Zover ik weet is er maar 1 soort cholesterol. En die is onmisbaar voor al onze miljarden cellen. LDL en HDL zijn alleen proteïnen die nodig zijn om het cholesterol via het bloed door het lichaam te transporteren. Mensen die overlijden aan kanker hebben in vrijwel alle gevallen een laag cholesterol (al dan niet verlaagd door ‘medicijnen’). Cholesterol beschermt tegen kanker. Er is volgens mij nog nooit een echt wetenschappelijk onderzoek geweest dat aangetoond heeft dat hart en vaatziekten worden veroorzaakt door teveel cholesterol, alleen de ‘wetenschappelijke’ onderzoeken die betaald en gemanipuleerd werden door de farmaceutische industrie en de producenten van margarine kwamen tot die conclusie.

 21. Nguyen

  Mijn moeder krijgt praluent puur om een infarct te verkomen (heeft ze eerder gehad). Dat is het dan toch wel waard om in te nemen?

 22. Ramona

  Statines is ellende.
  Spierpijn, extreem moe, spierzwakte, slecht slapen en gewichtstoename, rillingen. Ik dacht dat ik gek werd.
  Wandelde, fietste, paste op enz. Ging allemaal niet meer!
  Vrouw, 63, hoog cholesterol. Zit in de familie, mijn moeder kreeg op 61 jarige leeftijd een beroerte en is op 71 jaar jarige leeftijd gestorven aan nog meer beroertes.
  Dus dat zet je aan het denken en laat je overhalen tot het nemen van Statines( 3 soorten geprobeerd) en bedankt!
  Heb veel op bed gelegen en nog na gestopt te zijn, sinds twee weken, nog gauw moe en enige spierpijn.
  Hoop dat dit ook nog verdwijnt.
  Heb nog een afspraak staan bij de internist, voor injecties, maar zie het niet zitten.

 23. Romarius

  Het boek:’ De cholesterolmythe’ van Daan de Wit geeft zoveel duidelijkheid !

 24. L Kragt

  Circa 8 jaar geleden statins geslikt gedurende enkele jaren. De huisarts had een hele “cocktail” voorgeschreven. Gevolgen: toenemende vermoeidheid, stijve spieren, moeizaam bewegen, hartritmestoornissen gedurende 24 uur per dag. Ernstig mineralenverlies mede als gevolg van vocht afdrijvende “medicijnen” Flauwvallen en met alle toeters en bellen naar het ziekenhuis met de gedachte nu heeft hij eindelijk zijn hartinfarct. Alle mogelijke cardiologische onderzoeken gehad. De einddiagnose was (letterlijk door de cardioloog): “meneer X, het ziet er van binnen bij u prachtig uit. Artsen en cardiologen verteld dat alle klachten m.i. voortkwamen uit met name het gebruik van statines en deels ook door de overige rommel die ik te slikken kreeg (dat kon volgens de medici niet waar zijn). In overleg met dezelfde cardioloog het recept meegekregen: ontslagen van het gebruik van cholesterolverlagers. Wie de hele geschiedenis van dit “medicijn” leest lopen de griezels over de rug. Wil je in een zombie veranderen, gebruik dan vooral dat spul. Tot op de dag van vandaag lukt het me met grote moeite om langere tijd achtereen te staan. De overige bijverschijnselen namen na het staken van de inname snel af.

 25. Edwin

  Ben er ook net mee gestopt, kreeg naast alle genoemde bijwerkingen fijn cluster hoofdpijn erbij geleverd en een hele rare verbrande nasmaak bij alles. Weer een nieuw, goedkoper, merk. Ben blond en goedgelovig met mijn blauwe ogen, mij kun je daarop geloven en helaas ga en/of ging ik daar bij de al dan niet baarmoederdragende personen medici ook van uit. Wil meestal liever niet goochelen naar bijwerkingen etcetera(of dat gedeelte van de bijsluiter lezen) want op een of andere manier krijg je ze dan allemaal wat sneller, zelfde als je gelooft dat die statines werken. Placebo effect bij overtuiging dat iets het doet werkt bij mensen beter dan bij machines….. stuk is stuk. Maar hoop dan dus over een half jaar weer een beetje te kunnen genieten van de dingen die de dingen de dingen maken en zodoende de boel de boel te kunnen laten omdat je het allemaal wel weer trekt in de musical der teleurstellingen…. C’est la vie! Encroyable….. De staat Ine…. Ine staat, kan ze wellicht lopen ook…. loop naar de pomp.

  Veel lol met je cholesterol!
  De Pomp

 26. Hanz

  Na hartinfarct in 2016 statines geslikt. Cholesterol ging naar 3.2, cardioloog wilde nog lager: 2.5. Had ondertussen constant spierpijn in beide armen, gevraagd aan cardioloog of dat een bijwerking was. Daar wist hij niks van. Tijdje later wist de huisarts ook van niets. Dan maar naar de fysiotherapeut, die vraagt als eerste of ik cholesterolverlagers slik…. Stelletje leugenaars en dus boeven die doktoren !
  Ook nu jaarlijks discussie na controle en bespreking van de bloedprikken. Maar die ga ik wel aan, lijkt net of ze nog nooit van dit soort bezwaren gehoord hebben.

 27. Susan

  Ik heb 10 jaar lang Simvastatine geslikt, met achteraf al jaren verschrikkelijke bijwerkingen, niet wetende dat dit van de Simvastatine zou komen.
  Haaruitval, huiduitslag, geen 100 meter kunnen lopen, vreselijke pijn in mijn rug waardoor ik gewoon krom liep, heel erg duizelig, slapeloosheid en als klap op de vuurpijl in heel mijn lichaam spier en gewrichtspijnen.
  Hiervan lag ik ‘s nachts te huilen van de pijn en ben toen pas naar de huisarts gegaan.
  Die wilde niet geloven dat het van deze pil kwam dus moest ik maar stoppen met mijn nieuwe pil voor diabetes type 2.
  Bijwerkingen gingen niet weg, had al 2 maanden vreselijke pijnen en moest het nog 4 weken vol zien te houden totdat ik bij de diabetesverpleegkundige moest zijn.
  Dit ging ik niet redden en heb 1 week voor die tijd weer een afspraak gemaakt met de huisarts en toen moest ik dan toch maar stoppen met Simvastatine.
  De klachten die ik had kwamen duidelijk van de Simvastatine, wat de huisarts ook zeker weet en wist, maar aan deze pil verdient iedereen, dus dan wordt ie niet meteen stopgezet.
  Er werd wel meteen gekeken hoe lang ik hem al slikte, 10 jaar, dus ik had mijn financiële steentje bijgedragen ten koste van mijn gezondheid.
  Ik ben nu 3 maanden gestopt met dit medicijn, alle eerdere spierpijnen zijn verdwenen, armen, benen, rug en schouders, alleen heb ik nog vreselijke zere handen en vingers en hoop dat dit toch ook nog wel overgaat.
  Ik ga er van uit dat dit ook nog een bijwerking is, maar als ik dit tegen de huisarts zeg, dan zegt ie”U moet natuurlijk niet alles op de Simvastatine gooien”
  Hij weet ook wel beter.
  Ik heb mij nu pas ingelezen over cholesterolverlagers, het is gif en op mijn leeftijd, 67 jaar, gevaarlijk voor je hele lichaam waardoor je leven verkort word.
  Het werkt ook diabetes in de hand en wel vreemd dat ik nu geen medicijnen voor de suiker meer hoef te slikken.
  Mijn bloeddruk is nog nooit zo laag geweest en mijn hartslag ook niet.
  Ik slaap veel beter en op mijn zere handen na voel ik me beter dan ooit.

 28. Amri

  Vandaag bij de fysio geweest. Last van mijn bilspieren met uitstraling naar mijn dijbeen.De mug die me in mijn kuitbeen heeft geprikt lijkt mijn spier te hebben geraakt, die voelt stijf. Mijn duimgewrichten zijn veel pijnlijker. Ik snap niet waarom ik steeds zo stijf ben, ik beweeg voldoende. Was gestopt met simvastatine sandoz 40mg. Had de bijsluiter pas gelezen toen ik me afvroeg of gewricht- en spierpijn misschien bijwerkingen waren. De doktersassistente zei:
  ja wel innemen hoor desnoods de helft
  Ik slik nu 20mg. niet eens elke dag, de klachten zijn er dus weer. Ik ben er weer ingetrapt. Ik stop nu definitief met dit medicijn.

 29. Gordon de Jongh

  Hoeveel artsen,cardiologen,hoogleraren die de cholesterol hypothese aanhangen etc. met hoog cholesterol slikken zelf statines?10%?En toch proberen ze ons die troep aan te smeren.Ze krijgen laagopgeleide mensen makkelijker aan de statines dan hoogopgeleide mensen?Hierdoor gaan laagopgeleide mensen met laag cholesterol vlugger dood dan hoogopgeleide mensen met hoog cholesterol?Dat bespaart de overheid en pensioenfondsen miljarden aan uitkeringen.Hoeveel hoogopgeleide politici slikken statines?

 30. M.vdBroek

  Mijn vaatchirurg zei dat staties nou eenmaal in het “pakket” standaard zitten bij voorschrift na Bv beroerte . Ik wilde zo wie zo geen 40 mg pantaprazol en nam 20 in overleg . Zie op tijd uw dossier in want ze schrijven maar raak. En wordt gedeeld. U hebt gelijk. Laag opgeleidt, slikt helaas letterlijk en figuurlijk . Beter of hoger opgeleiden, zijn artsen not amused over. Blij met uw reactie.

 31. Ida Francke

  Goedenmiddag,dr.van der Linden.Ik dank U voor het verwoorden van de negatieve bijwerkingen van Statine.Ook ik heb ze moeten slikken,echter stopte ik al snel,op eigen verantwooordelijkheid.Mijn lichaam reageerde met zoveel negatieve bijwerkingen.Ik ben dankbaar voor uw moedeige en kordate optreden.Respect.Met vriendelijke groet,Ida Francke

 32. Truusje

  Hoi, eindelijk erkenning van mn statine probleem! Zat in de overgang 25 jr geleden, kreeg mn eerste hartinfarct, en statines voor geschreven, zindsdien problemen er mee gehad! Nu is het gelukkig erkend dat het allemaal, ik ben ondertussen wel met al die suiker rotzooi gestopt, want dat is dus ook een grote boosdoener, voel me fit en sport regelmatig, en ben nu 70 jr, en hoop nog lang zo door te gaan!

 33. Yvonne Tieleman

  Sinds ik margarine en halvarine heb ingeruild voor roomboter en milde olijfolie, mijn vlees en groente en zuivel bij de boer koop EN elke dag 2 gekookte eieren eet, heb ik een prachtige cholesterol waarde. Toen ik mijn antroposofische huisarts vertelde van mijn dagelijkse eieren, raakte zij in paniek!
  Inmiddels gestopt met hart en bloeddruk medicatie. Ben ineens van 9 bijwerkingen af. Simvastetine ben ik zo ziek van geweest! 11 jaar geleden gekregen maar na een week weggegooid!

 34. Gea

  Een jaar geleden een hartaanval gehad. Direct werden er cholesterol verlagers voorgeschreven. Mijn cholesterol was niet gemeten. Ze volgden het protocol zeiden ze. Heel even geslikt. Toen mijn cholesterol laten meten. Was een prima cholesterol maar advies was om toch maar te blijven slikken. Ben toen zelf gestopt.

 35. Henri

  Ruim anderhalf jaar geleden statines voorgeschreven gekregen vanwege hoog cholesterol (8). 10 dagen geslikt, maar elke bijwerking die je kon krijgen kreeg ik, plus haaruitval. Direct gestopt. Huisarts wilde toch dat ik bleef gebruiken en is op zoek gegaan naar statines met minder bijwerkingen. Deze nooit gebruikt. Wel beter op de voeding gaan letten, gestopt met roken en berberine en plantesterol gaan slikken. Recent weer bloed laten controleren en wat blijkt: cholesterol is gedaald (6). Voor mij nooit meer statines: het is letterlijk troep.

 36. Piet

  Ik heb 20 jaar geleden meegedaan aan een medicijntest en daarvoor 2 jaar crestor 40 mg geslikt. Tijdens de test waarschuwde AstraZeneca die de test financierde voor de gevaren van crestor 40, het middel mocht alleen onder strenge voorwaarden en tijdelijk verstrekt worden. Dit werd niet aan de deelnemers van de test verteld. Direct na de test kreeg ik enorm veel spierpijn, ik kon bijna niet meer lopen en heb een paar jaar prednison geslikt. De meeste klachten zijn nu wel weg, ik heb “alleen” nog last van neuropathie in mijn benen. AstraZeneca doet niets, geven geen antwoord op mijn vragen laat staan iets van schadevergoeding. Ze hebben mijn mailadressen geblokkeerd, beantwoorden brieven niet en telefonisch wil men mij niet te woord staan. Dit is de mentaliteit van een farmaceutisch bedrijf. Vergelijkbaar met een criminele organisatie.

 37. Leoni

  Jaren geleden op een vakantie, heb ik , van de huisarts ,statine gehad .
  het was iets van 5 , of 6 nou dat was te hoog ,,,,,,,, dus ik pil, geslikt . na een week of zo
  en tijdens de vakantie , voelde ik mijn grieperig , er was toe ook de cu koorts uitgebroken ,
  het zal toch niet , nergens op een boerderij geweest , werd opeens zo ziek , ik heb griep dacht ik , paracetamol genomen , en dat hielp ook niet , de derde dag ,zooooooo ziek pijn in spieren; buikpijn :hoofdpijn ,kon niet meer lopen , nou ik ben ik bed gekropen ,
  mijn echtgenoot ,heeft de voortent afgebroken , alles ingepakt ,ik weet van niets meer .
  hij heeft mij uit bed en in auto gelegd , weet dat niet meer .naar 4uur thuis gekomen ,
  mijn homeopaat ;)was arts homeopaat’ gebeld ,uitgelecht wat er gebeurde , moest onmidelijk stoppen met de santine , en na ongeveer 3 dagen begon ik iets beter te voelen nooit gedacht maar ook nooit meer die troep , een trauma is het geweest , voelt alsof ik langzaam dood ging , echt vreselijk ervaring ,,,,,,,,,,,,troep troep

 38. Jolanda

  Ik heb vijf weken rosuvastatine geslikt, ik heb colitus urserosa nou ik heb het geweten ook, meteen gestopt ik kreeg vreselijke buikpijnen bloed slijm ondanks dat mijn colitus rustig was . Het is zo’n erge troep nooit meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *