“Een halve eeuw cholesterolverdwazing”

Een halve eeuw lang heb ik een generatie artsen zien ontstaan met opvattingen en richtlijnen over cholesterol die niet ontleend zijn aan wetenschappelijk onderzoek, maar aan farmamarketing. De sturing door financieel belanghebbenden is bepalend geworden voor de cholesterolverlagende behandeling van patiënten.

Door: Hans van der Linde, huisarts te Capelle aan den IJssel

Statines ontlenen hun werking aan het verlagen van cholesterolwaarden en niet aan hun ontstekingsremmend effect. Cholesterolwaarden moeten verlaagd worden. “The lower, the better”. Zie daar het algemeen aanvaarde gedachtengoed van de dokter van vandaag.

Die dokter kijkt je verbijsterd aan als je betoogt dat alle cholesterolverlagende interventie-onderzoeken van voldoende grootte, looptijd en kwaliteit geen verschil laten zien op harde eindpunten. Representatieve voorbeelden zijn de IDEAL-studie met Lipitor (atorvastatine), de IMPROVE-IT-studie met Ezetrol (ezetimib) en Inegy (ezetimib + simvastatine) en zeer recent de FOURIER-studie met de PCSK-9-remmer Praluent (evolocumab).

De studies hebben gemeen dat er geen enkel verschil in sterfte optreedt door medicamenteuze verlaging van cholesterol. Dat is ondubbelzinnig de uitkomst van die studies. Daarnaast laten ze uiterst marginale verschillen zien in het optreden van cardiovasculaire complicaties als hartinfarct en beroerte. De Number Needed to Treat (NNT) om die complicaties te voorkomen, rechtvaardigt van geen kant de behandeling met cholesterolverlagers en dat al helemaal niet als men kijkt naar de bijwerkingen, zoals het ontstaan van diabetes en een verhoogde incidentie aan kanker.

De studie-uitkomsten hebben onveranderlijk gemeen dat ze door een groepje hoogleraren op onaanvaardbare wijze worden gepresenteerd. Ik liet u vele video-opnames zien van presentaties door de professoren John Kastelein (AMC), Wouter Jukema (LUMC), Erik Stroes (AMC) en Frank Visseren (UMC).

Tenslotte komt vaak manipulatie van de onderzoeksopzet voor. De IMPROVE-IT-studie spant daarbij de kroon met negen jaar knoeien en kneden om een statisch significante uitkomst te verkrijgen van een gekunstelde uitkomstmaat, die met een NNT van 50 klinisch irrelevant is.

Talrijke artikelen en boeken verschenen over de cholesterolhype. Met goede argumenten werd aangetoond dat medicamenteuze verlaging van het cholesterolgehalte geen enkele zin heeft en dat vaatcomplicaties met stolsels worden veroorzaakt door ontstekingen van de vaatwand. Statines zijn effectief daartegen, niet vanwege hun cholesterolverlagende werking, maar vanwege hun ontstekingsremmende werking. Een lage dosering van het goedkope simvastatine is daarbij volgens de grote IDEAL-studie net zo effectief als een hoge dosering van het sterker werkende atorvastatine. Zie Medisch Contact van 2008. Met de slogan “The lower, the better” werden en worden dure, sterke cholesterolverlagers in de markt gezet. Ze zijn zonder uitzondering zinloos, schadelijk en duur.

In de grote Jupiter-studie werd een duidelijk verband aangetoond tussen ontsteking en cardiovasculaire complicaties. In vaktermen: een relatie met een verhoogd CRP-gehalte (C-Reactief Protein) als indicator van ontstoken endotheel (bekleding van de vaatwand). De studie-uitkomst kwam als een verrassing en verdween snel uit het zicht. Hij vormde een bedreiging voor de lucratieve cholesterolhypothese met cholesterol als de kwade pier.

Een plaats apart nemen mensen in met Familaire Hypercholesteremie (FH). Zij kunnen vroegtijdig overlijden, maar niet door hun hoge cholesterolgehalte, maar doordat een klein deel van hen drager is van een bepaald soort lipo-proteïnen (vet-eiwitten). Het gros van deze mensen met torenhoge cholesterolwaarden wordt hoogbejaard met schone bloedvaten. Dat bewijst dat een hoog cholesterolgehalte niet de gevaarlijke factor is, zoals producenten van cholesterolverlaers er al tientallen jaren inhameren. Cholesterol moest gedemoniseerd worden, want daar valt aan te verdienen. Wetenschappers die anders beweerden, werden niet gevraagd als spreker tijdens de vele congressen en nascholingen waar bigfarma grote invloed op heeft met zijn onuitputtelijke fondsen. Ook het meeste onderzoek wordt gestuurd door de industrie. Wie betaalt, bepaalt.

Hoe lang zal deze cholesterolhype nog aanhouden? Hij brokkelt gelukkig af en in Amerika hebben wetenschappelijk organisaties in 2013 al afstand genomen van de obsolete LDL-verlaging met geneesmiddelen. Dat lijkt nog niet echt doorgedrongen tot Nederland.

Ik wil u graag laten delen in wat professor Paul Hugenholtz over deze materie zegt. Hij was mijn universitaire leermeester in de cardiologie en oprichter van het wereldberoemde Thoraxcentrum van de Erasmus universiteit. Als erevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Cardiologen (NVVC) en als erevoorzitter van European Society of Cardiology (ESC) heeft hij enig recht van spreken. Op 87-jarige leeftijd gaf hij vorig jaar nog acte de présence tijdens het jaarlijkse congres van de ESC te Rome. Hij ziet dingen die anderen niet zien en deed mij daar uiterst leerzaam verslag van.

Hij is voorstander van meer onderzoek naar de effecten van voeding op hart- en vaatziekten. In het bijzonder naar de effecten van mediterrane voedselbestanddelen, zoals polyphenolen.
Voor meer informatie over professor Paul Hugenholtz verwijs ik u naar zijn nieuwsbrief van april 2017. Hier haalt hij weer eens de fundamenten onder de cholesterolhype vandaan die onze wereld vele honderden miljarden heeft gekost en vele patiënten hun gezondheid of leven.

60 thoughts on ““Een halve eeuw cholesterolverdwazing”

 1. Andrea

  In het boek CENSUUR van dr gabor lenkei staat het verhaal van statines. Een pil uitgevonden door big pharma. Ze hadden geen idee wat de pil deed. Goed betaalde proefpersonen om te testen . Toen zagen ze dat de pil cholesterol verlaagde. Dus werd er een “mooi” sprookje verzonnen dat cholesterol hartinfarcten veroorzaakte. Geleidelijk aan werden de waardes dodelijk laag gehouden. 1.8 is dodelijk. Je hersens hebben cholesterol nodig . Te weinig geeft dementieklachten. Dat ze het bij db2 voorschrijven terwijl er in staat dat het diabetes kan veroorzaken. De hele medische industrie is 1 leugenachtige op geld beluste bende. Goed eten geen kant en klaar troep niks uit pakjes zakjes enz. Geen suikertroep. Want suiker maakt je bloed stroperig. Cholesterol lijmt zwakke plekken in je aderen zodat ze niet scheuren. Ik slik niks meer. En voel me beter dan ooit. Alles vers eten geen sapjes frisdranken of vieze kant en klaar ellende.

 2. Emmy

  Op Arte is al een paar keer een lange documentaire uitgezonden over het promoten van statines. Je reinste volksverlakkerij. Op You tube te volgen onder: der grosse Bluff.
  Als je dit hebt gevolgd, weet je wat de farmaceutische industrie aan leugens kan fabriceren alleen voor het geld.

 3. Charlotte

  Ik had begrepen dat statines voor vrouwen al helemaal geen gunstige werking hadden.
  Maar mijn schoonmoeder zegt dat haar cardioloog haar een statine voorschrijft “tegen aderverkalking”, niet ter verlaging van cholesterol.
  Is dat wel zinvol?

 4. Matje

  Ik heb vanaf mijn 30 jaar hoog cholesterol,ben nu 80 jaar en de huisarts probeert me nu aan de statines te krijgen.
  Ik vraag me af waarom,is dit om me bang te maken.ik denk dat er in die 50 jaar die er tussen liggen als alles waar zou zijn over de statines al eerder wat gebeurd was met mijn gezondheid.

 5. JazekerEenApotheker

  Mannen met heFH worden gemiddeld 50-60 jaar. Hoe verklaart vd Linde dan dat mensen met FH + hoog lp(a) bij gebruik van statines langer leven? Aan het lp(a) doen statines niets. Vd Linde claimt dat het hoge cholesterol niet de boosdoener is bij deze groep.

  Misschien zou cholesterol de oorzaak kunnen zijn van de ontstekingsreactie?

  Feit is, PCSK9 remmers werken. Statines ook.

  Het is goed om kritisch te zijn en het mediterrane (lees: plant based) of andere plantaardige dieten (okinawa, vegan indian) helpen bij het voorkomen van hart en vaatziekten. Maar deze dokter vergist zich in deze.

 6. Liesbeth van Bokhoven

  Ik moet eigenlijk met simvastine beginnen maar ik ga dat dus niet doen!
  Staan mij te veel bijwerkingen op ik ga wel heel goed op mijn eten en drinken letten

 7. H Behrens

  Ik (73 jaar) heb een uitgebreid hartonderzoek gehad. Gisteren de uitslag gehad. Er is een iets te hoog cholestorol gehalte maar niet erg veel. Ik heb nog nooit een te hoog cholestorol gehalte gehad na bloedonderzoek. Er is sprake van een lichte aderverkalking. Ik kreeg een statine voorgeschreven, maar ik moest zelf maar bepalen of ik die wilde innemen of niet.
  Ik heb 11 a-viertjes meegekregen met voornamelijk bij-werkingen en heb besloten deze pillen maar niet te nemen.
  Ik ben bang dat dit een miljarden opbrengend artikel is waar slechts de pharma industrie wel bij vaart.

 8. Adriaan Volker

  Zie ook het boek “Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad” van de Deense hoogleraar en klokkenluider Peter C. Gøtzsche. Hij is ook bij de farmaceutische industrie werkzaam geweest. Hij beschrijft onder andere – zoals hij dat zèlf noemt – de MAFFIA methoden van deze industrie. Een verhaal over misleiding, omkoping, corruptie, intimidatie, omkoping, bedreiging, afpersing, moord, enz.

 9. R.bremer

  ik heb alle statines gehad, zelfs praluent gespoten waar ik doodziek van werd .
  ik slik nu arkosterol (rode rijst capsules en da gaat prima
  heb nu wel een melanoom op mijn lever meet uitzaaiingen door heel nhe lichaam.

 10. Michelle

  Prachtig en zo herkenbaar,
  Bravo voor deze huisarts. Heb een onderzoek van vaten gehad met ctscan, wegens verhoogde bpoeddruk, en hartkloppingen. Dat was in 2017.
  Wat bleek, de vaten waren helemaal schoon, en dat voor een vrouw toen, 70 jaar oud.
  Verbaasd om die uitslag, wegens al twintig gaar daarvoor, volgens cardioloog, vernauwing bloedvaten, dus op mijn 50tigste jaar, met jawel, direct statines, en nog meer medicatie. Dat jaar kwam ik in de overgang. Niets over hormonen , of andere dingen. Nee, lag aan de vernauwingen. En dan 20 jaar later na een goed onderzoek, schone vaten. hoe kan dat. Wel medicatie hoge bloeddruk, en soms wat hartkloppingen, verder niets. Ieder mens is anders, ook door wat hij op zijn bordje krijgt. Statines zijn een vreselijk middel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *