Doorgeleverde dexamfetaminebereiding alleen bij speciale behoefte van medische aard

By | 15/07/2019

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dat het afleveren van doorgeleverde dexamfetamine alleen is toegestaan bij speciale behoefte van medische aard. Dit meldt de Inspectie na onderzoek onder bereidingsapotheken naar de voorwaarden van de doorlevering van dexamfetamine.

Collegiaal doorleveren

IGJ geeft aan dat dexamfetamine alleen mag worden doorgeleverd als er geen adequaat geregistreerd alternatief is, zoals beschreven in de circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’. Het doet daarbij niet ter zake dat uit het onderzoek blijkt dat aan de andere voorwaarden voor doorgeleverde bereidingen wel wordt voldaan.

Volgens IGJ kunnen de meeste patiënten het geregistreerde geneesmiddel Amfexa gebruiken. Terhandstellende apothekers moeten dan het geregistreerde product afleveren. Alleen voor een kleine groep patiënten, kinderen die niet adequaat behandeld kunnen worden met de standaarddosering van 5 mg, is er volgens IGJ sprake van een speciale behoefte van medische aard. Voor deze patiëntengroep mag wél worden doorgeleverd.

Praktijk

Vanuit het patiëntenbelang is het gebruik van tweemaal 2,5 mg dexamfetamine in de praktijk van de afgelopen drie jaar een alternatief gebleken voor het geregistreerde Amfexa. IGJ gaat er nu op toezien dat alleen voor patiënten waarbij sprake is van een speciale behoefte van medische aard kan worden afgeweken van Amfexa 5 mg.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *