Campagne ‘Melden moet’ levert ruim kwart meer meldingen op

De campagne ‘Melden moet’, waarmee het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb het melden van bijwerkingen wilde stimuleren, heeft tot nog toe 27 procent meer meldingen dan in dezelfde periode in 2008 opgeleverd.

Medisch specialisten
Dat laat Linda Härmark, hoofd afdeling Meldingen bij Lareb, weten. Härmark zag vooral het aantal meldingen van medisch specialisten en ziekenhuisapothekers toenemen. Waar medisch specialisten in het gehele jaar 2008 689 bijwerkingen hebben gemeld, is dat in de eerste vijf maanden van 2009 al 489; ziekenhuisapothekers meldden in 2008 30 bijwerkingen en hebben met 53 meldingen dit aantal in de eerste helft van 2009 al overschreden. Huisartsen en patiënten meldden evenveel als vorig jaar.

Melden Moet
De campagne ‘Melden Moet’ is inmiddels afgerond. Tijdens de campagne zijn ruim 30 duizend exemplaren van het praktijkadvies ‘Samen omgaan met bijwerkingen’ gestuurd aan alle apothekers en artsen die te maken hebben met geneesmiddelen. Verder zijn artikelen in interne ziekenhuismedia gepubliceerd om het nut van melden te promoten. De regiocoördinatoren van Lareb hebben ziekenhuizen bezocht om te kijken hoe ze het melden van bijwerkingen kunnen bevorderen. Ten slotte is op diverse websites met banners de aandacht gevestigd op de campagne.

Streven
Het streven van Lareb is dat het aantal meldingen van specialisten ten opzichte van 2007 met 50 procent toeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *