Bijwerkingen vaccinatie Mexicaanse griep niet verontrustend

De komende weken zullen bijna 7 miljoen Nederlanders een oproep krijgen om gevaccineerd te worden tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Sinds de start van de vaccinatiecampagne heeft Lareb tot en met dinsdag 17 november in totaal 663 meldingen van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van het vaccin tegen de Mexicaanse griep ontvangen.

Het merendeel van de meldingen betreft bekende milde reacties, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats en lichte spierpijn. Meer informatie is te vinden in het weekoverzicht op de website van Lareb: klik hier voor dit bericht. Het patroon van de gemelde verschijnselen door zorgverleners en consumenten wijkt niet af van de ervaringen in Engeland en Zweden, waar de vaccinatiecampagne eerder van start ging. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de aard van de gemelde verschijnselen afwijkt van wat uit de studies voor registratie van de vaccins naar voren gekomen is.

Aantal meldingen
Het aantal meldingen ligt hoger dan de afgelopen jaren bij de gewone seizoensgriepvaccinatie. Dat komt doordat dit jaar alle gevaccineerden een folder ontvangen waarin wordt gevraagd om eventuele bijwerkingen bij Lareb te melden.
Ook aan artsen en andere zorgverleners wordt gevraagd bij Lareb te melden. Lareb onderzoekt al deze meldingen en overlegt zo nodig met de behandelende arts en andere deskundigen. Daarnaast doet Lareb een onderzoek waarbij enkele duizenden gevaccineerden drie maanden lang gevolgd worden. Ook de bijwerkingen die daarbij gemeld worden, zijn meegenomen in het aantal van 663 meldingen. Voor een goede bewaking van de veiligheid van de vaccins is een zo hoog mogelijk aantal meldingen gewenst.

Elke woensdag publiceert Lareb op haar website een weekoverzicht. Ook zijn binnenkort alle meldingen op de website voor iedereen in samenvatting en anoniem te bekijken.

40 thoughts on “Bijwerkingen vaccinatie Mexicaanse griep niet verontrustend

 1. CHAYA

  Ik ben erg moe geweest na de griep.
  Zeker 2 dagen heel lang in bed doorgebracht.
  Een verlammende moeheid.
  Een gevoel van zwakte, spierpijn .

 2. Pingback: Comment on Bijwerkingen vaccinatie Mexicaanse griep niet verontrustend by… | Mexicaanse Griep

 3. G.Bosma

  ik heb geen bij werking.
  van de Mexicaanse griepprik

 4. Saskia

  Ik heb gisteren de eerste mex griepprik gehaald, en ik ben vandaag gewoon heeeeeel moe, maar tot nu toe verder niet ziek of zo. Maar hopen dat het hier bij blijft

 5. Leentje Derks van vlijmen

  Afgelopen dinsdag heb ik(72 Jaar) de vaccinatie van M.gr. gehad. Enige weken daarvoor ook de “gewone griepprik. Sinds vanmorgen heb ik koude rillingen en een temp van 38 .Overigens heb ik nooit koorts of griep gehad.
  Wat kan ik het beste doen? Heb vandaag al 2 paracetamol genomen.

 6. Geke

  heb gisteren de mexicaanse griepprik gehad samen met mijn zoon van 12 jaar
  ik had gisteren nergens last van en vandaag wel veel last van mijn arm verder niks
  mijn zoon voelde zich gisteravond niet zo fit
  maar had vandaag ook nergens last van
  het valt allemaal best mee

 7. Jo

  pfffffff na de prik ben ik al meer dan een week niet al te goed.moeheid,zwak, dwazig zien,darmen,onwel,hoge stres,beven enzo enzo

  voor mij hoeft die prik niet meer, had ik het geweten amaai voel me echt mottig tot en met.

 8. Ik krijg al 5 jaar een griepinjectie, meestal eind oktober, begin november. Dit jaar ook en ik heb meestal geen bijwerkingen. Bij de mex griepprik had ik wel bijwerkingen:
  1. drie dagen bleef de plaats waar geprikt was hard en pijnlijk en was de arm opgezet.
  2. zeker 6 dagen ernstig vermoeid. Dagelijks 2 a 3 uur (extra) slapen, na het werk.
  3. tenslotte, toen de vermoeidheid na een dag of 7 afnam, verschrikkelijke pijn in de nek, waardoor ik nu het hele weekend in bed heb doorgebracht.
  4. Inmiddels is het zondag ben ik 12 dagen verder en dinsdag a.s. krijg ik mex prik deel 2.
  Als ik dit van tevoren had geweten, had ik wel drie keer nagedacht voor ik me liet prikken.

 9. A.Valk-Martens

  ik ben reumatisch en had na de griepprik heel erg veel spierpijn en kon moeilijk lopen. Ook heel erg moe en veel slaap

 10. Caroline

  Mijn dochter wordt over drie weken 5 en valt nog net binnen de te vaccineren groep. Ik weet echt niet wat te doen; als ik de berichten hier lees neig ik het niet te doen.

 11. Wendy

  Mijn dochter is bijna anderhalf en ik twijfel ook om haar te laten vaccineren. Je hoort heel veel verschillende verhalen. Heb zelfs gehoord dat het middel wat erin zit verlammingsverschijnselen kan veroorzaken. Waarom zou ik het eigenlijk doen, als ze de mex griep krijgt gaat dat vanzelf weer over, net zoals de gewone griep. Van de gewone griep kunnen ook mensen dood gaan, maar daar hoor je nooit iets van.

 12. avb

  Hier bijna geen bijwerkingen. Tja een stijve arm, maar niet meer dan normaal na een vaccinatie. Moe was ik al door ons kindje van 7 weken, maar nog geen extra vermoeidheid te bespeuren.

 13. Jan

  Van de griepprik zelf totaal geen last gehad maar na 5 dagen ook een ontzettend stijve nek.

 14. karin

  Beide kinderen zijn gevaccineerd. Beiden daarna een paar dagen ziek met buikpijn,koude rillingen,moe, keelpijn, hoesten…niet heel ernstig, maar niet ok.Beiden dezelfde klachten en tegelijk..

 15. Nico

  Na 1 dag een pijnlijke arm en lichte griepverschijnselen: snotterig, druk op het hoofd en lichte spierpijn en gewrichtspijn. En moe…

 16. Jer

  – vermoeid
  – hoesten
  – keelpijn

 17. El

  Mijn dochter van 15 maand was vanaf de prikdag een aantal dagen hangerig, hoesten, lichte verhoging en flink verkouden. En ze slaapt 2 uurtjes meer per dag dan normaal.
  Mijn man en ik hebben ook een prik moeten halen en wij ervaren beiden een pijnlijke arm (beurs/ spierpijngevoel). Mijn arm optillen of erop leunen, is pijnlijk. Verder lichte keelpijn en ik voel me slap en moe. Het lijkt op verschijnselen die je kunt voelen vlak voordat een griep nadert of van een griep die net niet doorzet.

 18. anneke

  ik 3 weken geleden laten inenten..
  eerste week ging redelijk wel beetje stijve arm.
  maar nu na 2 weken hele erge pijn in mijn arm, schouder en nek.
  ik kan er nauwelijk op slapen
  en dit nu al 2 weken lang.
  voel als ik op mijn bovenarm druk, ook precies waar de prik gezet is.

  heb er veel spijt van en ga vandaag ook niet voor prik 2.
  heb nog steeds veel pijn en heel moe

 19. Marjolein

  mijn dochter van bijna drie jaar, kreeg na zo’n 6 dagen erge pijn in haar nek. ze heeft er nu al twee dagen last van. verder was ze een beetje ziek. dit is pas de eerste injectie. vraag me af of de tweede wel verstandig is.

 20. Frank

  Heb twee weken voor de griepprik al griep gehad en nu drie weken na de eerste griepprik nog steeds heel erg moe. Heb dit eigenlijk nog nooit zo erg gehad.

 21. Regina

  Mijn dochter van 9mnd slaapt niet meer goed sinds de prik is dat goed?

 22. Ronald

  Gisteren in Frankrijk vaccinatie gehaald. Volgens Netwerk een andere variant, volgens de bijsluiter niet. maar goed, op een rijtje: pijnlijke arm, (pre) grieperig gevoel, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn en algehele lamlendigheid. De keelpijn staat niet in de bijsluiter. Wellicht een bacterie of ander aanwezig virus dat zn kans schoon ziet door de immuunsysteem respons op de vaccinatie. Toch alles beter dan de griep zelf.

 23. Naatje

  ik heb 2 december de 2 de prik gehaald en heb sinds maandag aantal klachten gekregen extreme vermoeidheid keelpijn pijn in mijn nek koorts lamlendigheid maandag moeten mijn kinderen weer voor de 2de prik maar ik laat ze maar niet meer inenten denk ik hoor alleen maar nare berichten

 24. ALC

  4 uur na prik lichte koorts, spierpijn in halsstreek lichte droge hoest en erg veel zweten snachts.
  Verder duf en moe en na drie dagen geen verbetering
  Het gezondheidscentrum zegt dat het mogelijk een andere griep is….

 25. Xan

  maandag allebij mijn kindjes van bijna 4 en net 2 hun laatste prik gehad.
  De oudste heeft nergens last van beetje beurs maar verder niks.
  me jongste was gistere een beetje hangerig maar vandaag is hij echt goed ziek.
  koorts zit alleen maar op schoot en heeft keelpijn en hoest heel veel.

 26. Lies

  Heb sinds 5 weken (na de mex gripeprik) uitvalsverschijnselen aan 1 arm en 1 been. Week na de prik ontzettend moe geweest en draaierig. Heb volgens neuroloog beeld wat bij parkinson past. Ik hoop dat deze verschijnselen over gaan en ik niet door die prik dalijk Parkinson heb gekregen voor m’n 40e.

 27. N.T. van Ogtrop

  De 1e griepprik medio november gekregen,en nergens last van gehad .
  Verleden week woensdag 9 dec kreeg ik de 2e griepprik .
  16 december kreeg ik trekkerige spierpijn in mijn armen.
  Vandaag 17 december heb ik last van diarhee ,behoorlijk, en voel me niet prettig,

 28. Sharo

  Ik heb sinds drie dagen ontzettend pijn in mijn onderrug na de 2de vaccinatie!!!! Ik had er geen goed gevoel over en heb er ook spijt van.
  Ik ben vandaag overigens sinds 2 jaar weer naar het ziekenhuis gebracht met een allergische reactie, omdat ik blijkbaar wat verkeerd had gegeten. Ik krijg het gevoel dat dit ook met de vaccinatie te maken heeft, omdat een allergische reactie ook altijd in mijn rug begint… Ik vraag me af wat het in de toekomst met ons zal doen….

 29. Mar

  Mijn man en ik hebben beiden sinds 2 dagen (14/12 2e prik gehaald) een zeer pijnlijke tong. Heb hier niets over gelezen maar vind het zo toevallig.
  Mijn zoontje van bijna 3 heeft hoge koorts gehad en voelt zich nu nog steeds lamlendig

 30. Ling

  Mijn zoontje van 3 heeft hoge koorts na 2de prik, praat hele tijd tijdens slaap, moeite met ademhalen!!!! Zo veel spijt van de prik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. MO

  4 dagen na het halen van de 1e mex. griepprik opgehaald met ambulance i.v.m. kramp (te vergelijken met kuitkramp) in de borststreek, misselijk, licht in hoofd en grijs/grauw zien. Gelukkig gaf hartfilmpje geen verontrustende uitslag. Arts zag geen direct verband met de vaccinatie. Toevallig een kennis met exact dezelfde symptomen en ook exact 4 dagen na de vaccinatie opgenomen…Geeft toch te denken…

  De vaccinatie “triggerde” bij mijn beiden kindjes een astma-aanval. De 2e prik laten we voor wat het is. Hoop met heel mijn hart dat ik er goed aangedaan heb om ze te laten vaccineren….

 32. Raymond

  Mijn vrouw en ik hebben ook een pijnlijke tong sinds een paar dagen. Zijn beiden de 15e geprikt, een dag of twee later begon dit. Het lijkt wel erger te worden. Ons zoontje heeft er weinig last van gehad naar het lijkt.

 33. Brenda

  Zoon van 10 (astmapatient) na 2e prik verhoging en astma aanval gekregen,hoest na een week nog steeds behoorlijk. Dochter van bijna 2, gister 2e prik gekregen, s’avonds hoge koorts 39 gr, nu erg hoesten,veel slijm en keelpijn,nog steeds koorts. Ga je je toch afvragen of je er goed aan hebt gedaan!!

 34. JOY

  mijn dochtertje van 3,5 na 2 de prik koorts na 2dagen weer koorst geen eetlust klagen van rillingen en praat in der slaap heel eng kijkt ze tijdens der slaap waar ben ik aanbegonnen de twijfels waren er zeker niet voor niks!!!!!!!

 35. Jolanda

  mijn dochtertje van 4jaar heeft 15 december tweede griepprik gehad vier dagen daarna koorts hoesten op de vijfde dag zat ze onder de galbulten en ze is heel erg moe ik twijfel of ik er goed aan heb gedaan om mijn kind te laten vaccineren

 36. Jan

  Ik heb al weken pijn in mijn armen en schouders. Eerst de rechter kant en toen de linker. Bij de 2e inenting heb ik dit gemeld, maar een aantekening is er niet van gemaakt. Het prikken was belangrijker dan de notitie. Maar ja, ik loop dus nu al weken rond met een zeurende en ’s nachts wakkermakende tot in mijn nek en in mijn vingers uitstralende pijn ten gevolge van de prikjes.
  Wie neemt er nu wel nota van mijn klachten. Natuurlijk zijn er geen bijwerkingen bekend, als je die niet in kaart brengt. Het lijkt erop dat bijsluiters er voor de fabrikanten zijn om zich in te dekken tegen claims. En wie pijn heeft moet niet zeuren. Je kunt tenslotte tot 8 paracetamol per dag wegtikken…..
  Wie op internet zoekt waar hij zijn klacht kwijt kan, mag zich eerst via ask.com en andere sites een weg banen door een digitale rimboe van onzin. Maar de doorzetter kan het hier dan toch kwijt.

  Gaat u dit nu doorgeven?

 37. Jul

  heb na dik 2 maand nog steeds last van af en toe een zeurende arm
  en dan vooral op die plek
  meer mensen ?
  heel maf……

 38. Ben

  na 10 weken nog steeds veel spierpijn kan mijzelf nog steeds niet
  goed aankleden en slik tegen hoge koorts medicijnen

 39. Verstappen

  Ik blijf erbij,mij heeft de inenting mexicaanse griep niet goed gedaan,begon al meteen s.nachts,pijnlijke opgezwollen voet,en daags erna andere voet,en zo is het steeds gaan verspringen,van voeten naar handen,en 3 dagen na de inenting,ben ik in het ziekenhuis opgenomen, allerlei onderzoeken,en wat bleek,een acute gewrichtsreuma,wel raar net een paar uurtjes na de inenting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *