Bijwerkingen na vaccinatie tegen apenpokken

By | 27/07/2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 148 meldingen van bijwerkingen na vaccinatie tegen apenpokken tot 16 november 2022. Reacties op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn waren de meest gemelde bijwerkingen. Op basis van de meldingen zijn er geen signalen gevonden voor nieuwe of verontrustende bijwerkingen.

Apenpokken (Mpox)

In 2022 leidde de verspreiding van de apenpokken (Mpox) tot een vaccinatiecampagne in Nederland voor personen met een hoog infectierisico. Op 29 september 2022 waren ongeveer 13.000 personen gevaccineerd, van wie er 5000 ook een tweede vaccinatie kregen. Het vaccin Imvanex wordt in Europa gebruikt voor immunisatie tegen apenpokken. Het vaccin is in de Verenigde Staten geregistreerd als Jynneos.

Meldingen

Van de meldingen die bij Lareb binnenkwamen meldden twee personen vermoedens van een ernstige bijwerking na vaccinatie. In de wereldwijde database van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwamen 2205 meldingen binnen over Imvanex en Jynneos in 2022. Hiervan hadden 131 meldingen een ernstige reactie.

Patroon van de bijwerkingen

Het patroon van de gemelde bijwerkingen voor apenpokken vaccins is vergelijkbaar met de productinformatie van de fabrikant. Dit is voor zowel de Nederlandse als de wereldwijde database. De meldingen bestaan voor een groot deel uit reacties op de injectieplaats en niet-ernstige bijwerkingen. Op basis van de ontvangen meldingen zijn er geen signaleringen voor nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *