Wratten bij azathioprine

By | 09/12/2022

Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of dit verergeren. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twaalf meldingen van.

Azathioprine

Azathioprine is een geneesmiddel voor de behandeling van verschillende ziekten. Bijvoorbeeld chronische darmontstekingen, reumatische ontstekingsziekten en de spierziekte myasthenia gravis. Het wordt ook gebruikt om afweerreacties van het lichaam te onderdrukken na transplantaties.

Wratten ontstaan door een virus

Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Bij patiënten met een verminderde afweer komt wrattengroei vaker voor. Wratten zijn onschuldig. Ze hoeven alleen behandeld te worden als patiënten er veel last van hebben.

Niet in de bijsluiter

Patiënten die geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, hebben een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Gebruikers van azathioprine hebben dus een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten. Dat staat niet zo duidelijk in de bijsluiter van azathioprine. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of urineweginfectie.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *