Weer vergoedingsstatus verbandhulpmiddelen in G-Standaard

By | 28/06/2018

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) beoordeelt sinds juni 2018 weer op landelijk niveau de vergoedingsstatus van wondverband- en compressiehulpmiddelen. Hierdoor is in de G-Standaard zichtbaar wanneer verbandhulpmiddelen niet vergoed worden. Wanneer is aangegeven dat er wel vergoed wordt, is dit nog wel steeds afhankelijk van het inkoopbeleid van de individuele zorgverzekeraar.
De ZN-Expertgroep Verbandmiddelen is weer gestart met het beoordelen van de verbandhulpmiddelen die in de G-Standaard zijn opgenomen. De lijst met middelen die niet voldoen aan de vergoedingscriteria wordt vanaf juni 2018 gepubliceerd op de website van elke zorgverzekeraar.

N of H

Dit betekent dat wanneer een verbandhulpmiddel in de G-Standaard op N staat (N = niet vergoeden), dit niet vergoed wordt. Echter, als het middel op H staat (H = Hulpmiddel), wordt dit niet per definitie wel vergoed. Deze werkwijze werd tot 2015 ook gehanteerd. Elke individuele zorgverzekeraar koopt zelf verbandhulpmiddelen in, binnen de groep die op H staat. Een apotheek moet bij H-verbandhulpmiddelen dus nog wel bij iedere verstrekking nagaan of er aanspraak op vergoeding is. Alleen bij de N-verbandhulpmiddelen is het nu meteen duidelijk dat deze niet vergoed worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *