VVD: Inspectie wekt irritatie op in zorgveld

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wekt door haar werkwijze en houding irritatie op in het zorgveld. Dat past niet bij zo’n belangrijke dienst, meent VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra. “De IGZ moet gewoon de feiten brengen, gespeend van iedere persoonlijke en suggestieve invulling.”

Zijlstra doet zijn uitspraken in het novembernummer van Nefarma&, het opinieblad van de branchevereniging voor innovatieve farmaceutische bedrijven. Net als de ziekenhuizen behoren die bedrijven volgens de VVD’er tot de partijen in de zorg die door recente acties en uitspraken van de IGZ onnodig imagoschade hebben geleden. Hij wijst op een kwestie rond de door de Inspectie aangekondigde sluiting van de intensive care-afdelingen van diverse ziekenhuizen, waarvan in no time bleek dat ze toch gewoon open konden blijven. Ook de uitspraken van een van de inspecteurs naar aanleiding van een rapport over richtlijnbeïnvloeding door farmaceutische bedrijven waren veel harder dan uit het rapport zelf op te maken viel.

“Ontoelaatbaar”, meent Zijlstra. “De Inspectie moet niet in de media net doen of ze stoer is, maar dat laten zien in de praktijk.” Hij laakt de werkwijze, die hij samenvat als ‘inspecteren van achter het bureau’. “Ga de werkvloer op. En kondig dat niet weken van tevoren aan, maar loop binnen en zeg: ik wil dat, dat en dat zien. Dát is inspecteren.”
Vervolgens moet de berichtgeving zorgvuldig en neutraal zijn, zegt hij. “Geen persconferenties beleggen, geen eigen kleur aan de zaken geven. Het gaat er niet om wat jij als Inspectie wenselijk acht. Dan ben je aan het deelnemen aan het maatschappelijk debat. Laat dat maar aan anderen over.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *