Vooral maag- en darmklachten na overstap van Ozempic op Rybelsus

By | 10/07/2023

Er is een tekort aan semaglutide injecties van Ozempic. Soms moeten gebruikers daarom overstappen op semaglutide tabletten van Rybelsus. Misselijkheid en buikpijn zijn de meest gemelde klachten na deze overstap.

Semaglutide

Semaglutide wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes. Soms schrijven artsen het geneesmiddel ook voor bij obesitas als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging. Semaglutide is beschikbaar als injecties (Ozempic) en tabletten (Rybelsus).

Leveringsproblemen Ozempic

Op dit moment is er een tekort aan de Ozempic injecties. Daarom moeten gebruikers soms overstappen op de Rybelsus tabletten. In het afgelopen half jaar ontving Bijwerkingencentrum Lareb negen meldingen van klachten die ontstonden na deze overstap. De gemelde klachten zijn divers. Maag- en darmklachten zijn het meest gemeld. Bijvoorbeeld misselijkheid, buikpijn, diarree en verstopping. Dit zijn bekende bijwerkingen van semaglutide.

Dosis verhoogd

In twee meldingen werd de dosering semaglutide per ongeluk verhoogd bij de overstap van injecties naar tabletten. Hierdoor kregen de gebruikers last van misselijkheid. Na het verlagen van de dosering verdwenen deze klachten weer. Voor zorgverleners is het daarom belangrijk om goed te letten of de patiënt de juiste dosering krijgt na de overstap.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *