Verminderde beschikbaarheid jichtmedicijn allopurinol

Het jichtmedicijn allopurinol is tijdelijk minder goed beschikbaar. Medicijnautoriteit CBG adviseert apothekers om patiënten tijdelijk voor maximaal 1 maand mee te geven, zodat het medicijn beter beschikbaar blijft. Ook heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming gegeven de tabletten uit het buitenland te halen.

Allopurinol

Allopurinol is het eerste keuze medicijn voor de preventie van jichtaanvallen (pijnlijke ontsteking in een gewricht). De sterktes 100mg en 200mg zijn tijdelijk niet leverbaar (200mg) of minder leverbaar (100mg). Productieproblemen en een grotere vraag naar allopurinol zijn de oorzaken van de verminderde beschikbaarheid. De variant met sterkte 300mg is nog wel voldoende beschikbaar. 

Tot en met juli zijn er nog wel beperkte leveringen van allopurinol 100mg. Waarschijnlijk is het aantal verpakkingen niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Daarom adviseert medicijnautoriteit CBG om tijdelijk de uitgifte van het aantal verpakkingen per patiënt te beperken.
 

Advies aan apothekers

•    Geef patiënten een kleinere hoeveelheid allopurinol 100mg mee: maximaal voor 1 maand in plaats van de gebruikelijke duur. Houd daarbij rekening met de voorraad die een patiënt thuis nog heeft. Deze maatregel geldt tot eind juli.

Door deze beperkte uitgifte is de verwachting dat de zorg voor patiënten met jicht voldoende is geborgd tot er weer meer voorraad beschikbaar is. 

Het advies is afgestemd met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), apothekersorganisatie KNMP, het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Het CBG houdt nauw contact met de bedrijven over de verwachte leveringen. 

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *