Statement Lilly 3 juli 2009 Zyprexa en Diabetes

Vanavond, 9 juli 2009 besteedt Netwerk TV aandacht aan Zyprexa® (olanzapine). Olanzapine is een geneesmiddel bestemd voor de behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis bij volwassen patiënten vanaf 18 jaar. Naar aanleiding van vragen van Netwerk heeft Lilly voorafgaand aan de uitzending het volgende statement beschikbaar gesteld.

N.a.v. contact met Netwerk journalist Sander Rietveld over Zyprexa en diabetes:

Mensen met een ernstige psychische ziekte hebben een hoger risico op het ontstaan van extra gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename en hogere bloedsuikerspiegels, dan de algemene bevolking. Gewichtstoename is een risicofactor voor het ontstaan van diabetes en wordt ondervonden door veel patiënten die antipsychotica gebruiken.

Zyprexa® is een geneesmiddel bestemd voor de behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis bij volwassen patiënten vanaf 18 jaar. De artsen- en patiëntenbijsluiter van Zyprexa vermelden sinds 1999 dat hyperglycaemie of verergering van een al bestaande diabetes als mogelijke bijwerking zijn gemeld. De meerderheid van de atypische antipsychotica hebben een dergelijke vermelding.

In Europa en ook in Nederland heeft Lilly diverse initiatieven ontwikkeld en ondersteund om medische controle te bevorderen bij patiënten met diabetes of patiënten met risicofactoren op diabetes. Daarnaast zijn informatiematerialen beschikbaar en ondersteunen wij patiëntenprogramma’s, om artsen te helpen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van patiënten te bevorderden. Deze patiëntenprogramma’s zijn open voor alle patiënten met een psychische aandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *