Propylthiouracil en ANCA vasculitis

By | 02/03/2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen van Anti Neutrofiele Cytoplasma Antilichamen (ANCA) vasculitis bij gebruik van propylthiouracil.

Artsen schrijven propylthiouracil voor bij een te snel werkende schildklier. Propylthiouracil remt de aanmaak van schildklierhormoon, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

Vasculitis

Vasculitis is een auto-immuunziekte. Hierbij is het afweersysteem in de war, raakt overactief en valt lichaamseigen cellen aan in de wand van de bloedvaten. De bloedvaten raken dan ontstoken. Dit verstoort de bloedtoevoer naar de achterliggende organen. Deze organen kunnen door zuurstofgebrek slechter gaan functioneren of zelfs helemaal afsterven. Hoe de ziekte verloopt, hangt af van de grootte, het type en de plaats van de ontstoken bloedvaten.

ANCA vasculitis

ANCA vasculitis kenmerkt zich door de aanwezigheid van een bepaald soort antilichamen in het bloed, namelijk Anti Neutrofiele Cytoplasma Antilichamen. Deze vorm van vasculitis komt vaak voor in de kleine bloedvaten.

Het is belangrijk om ANCA vasculitis bij gebruik van propylthiouracil snel te herkennen om achteruitgang van de ziekte te voorkomen. Bij milde klachten kan het stoppen van de behandeling met propylthiouracil voldoende zijn. Soms is het noodzakelijk dat de patiënt een behandeling krijgt voor de vasculitis.

Andere oorzaken

Een te snelwerkende schildklier wordt vaak veroorzaakt door een auto-immuunziekte, zoals de ziekte van Graves. Deze patiënten hebben zonder behandeling met propylthiouracil ook al een grotere kans op het krijgen van andere auto-immuun aandoeningen zoals ANCA vasculitis. Dit risico is echter hoger voor patiënten die propylthiouracil gebruiken.

In de Amerikaanse en Engelse bijsluiters staat (ANCA) vasculitis als mogelijke bijwerking bij gebruik van propylthiouracil. De mogelijke toevoeging van deze bijwerking aan de Europese bijsluiter wordt onderzocht.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *