Meldingen van pijnlijke borstvoeding en minder melkproductie na gebruik van triptanen

By | 12/04/2024

Moeders van Morgen Lareb onderzocht 26 meldingen van mogelijke bijwerkingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding gaven. Deze meldingen gingen over pijnlijke borsten en/of tepels, een pijnlijke toeschietreflex en/of minder melkproductie. Het grootste deel van de meldingen ging over sumatriptan. Moeders van Morgen Lareb wil verder onderzoek doen naar mogelijke bijwerkingen van triptanen bij vrouwen die borstvoeding geven.

Hoewel veel vrouwen tijdens de zwangerschap minder last hebben van migraine aanvallen, neemt na de bevalling de kans op een aanval toe door verandering in hormonen. Als pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen onvoldoende werken, kan een groep medicijnen genaamd triptanen (almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, and zolmitriptan) gebruikt worden om een migraine aanval te behandelen.

Meldingen over pijnlijke borsten en minder melkproductie

Moeders van Morgen Lareb onderzocht 26 meldingen van mogelijke bijwerkingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding gaven. Deze meeste meldingen gingen over pijnlijke borsten en/of tepels of een pijnlijke toeschietreflex. Daarnaast waren er enkele meldingen over (tijdelijke) daling van de melkproductie. Bij 22 vrouwen ontstonden de klachten na gebruik van sumatriptan. De andere meldingen gingen over naratriptan (2 keer), rizatriptan en eletriptan (beiden 1 keer). 

Mogelijk werkingsmechanisme

Triptanen zorgen voor vernauwing van bloedvaten. In de hersenen geeft dit verlichting van de migraine klachten, maar in andere delen van het lichaam, zoals de borsten, zou dit onprettige pijnklachten kunnen geven. Triptanen beïnvloeden mogelijk ook de hormonen die betrokken zijn bij borstvoeding. Dit zou mogelijk een tijdelijke vermindering van de melkproductie kunnen geven.

Ongevaarlijk, wel erg vervelend

De gemelde mogelijke bijwerkingen zijn ongevaarlijk. Ze gaan vanzelf over en vormen geen gevaar voor moeder of kind. Ze kunnen wel als heel vervelend worden ervaren door de vrouw. Lactatiekundige Teddy Roorda-Wierenga heeft een advies voor vrouwen die last hebben van pijnlijke borsten en/of tepels na gebruik van triptanen: ‘Het kan helpen om warme kompressen op de borsten te leggen. Warmte zorgt voor het wijder worden van de bloedvaten. Dit kan mogelijk het vaatvernauwende effect van een triptaan lokaal tegen gaan. Hierdoor zou de pijn kunnen afnemen.’

Jouw ervaring kan helpen!

Om vrouwen met migraine die borstvoeding (gaan) geven zo goed mogelijk te informeren wil Moeders van Morgen Lareb meer onderzoek doen naar deze mogelijke bijwerkingen. Bijvoorbeeld; zijn er factoren die de kans op de bijwerking vergroten? En, kun je er iets tegen doen? Moeders van Morgen Lareb wil vrouwen die last hebben (gehad) van mogelijke bijwerkingen van triptanen op de borstvoeding, vragen om via de website een melding van de bijwerking te doen. Zij ontvangen na het invullen van het formulier enkele aanvullende vragen via de mail. Met deze ervaringen kunnen we de moeders van morgen nog beter helpen!

Verdere actie

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. De mogelijke associatie tussen sumatriptan, pijnlijke borsten en een pijnlijke toeschietreflex wordt nader onderzocht door het CBG binnen het Europese netwerk.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *