Meld bijwerkingen na leptospirosevaccinatie

By | 18/07/2023

Sommige beroepsgroepen die een groot risico hebben om leptospirose te krijgen, worden komend jaar hiertegen gevaccineerd. Het geïnactiveerde vaccin dat hiervoor wordt ingezet heet Spirolept. Vermoedelijke bijwerkingen na vaccinatie kunnen gemeld worden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Leptospirose

Leptospirose is een ziekte die veroorzaakt wordt door Leptospira bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich veelal in rattenurine en water dat hiermee vervuild is. De ziekte kan mild verlopen, maar ook levensbedreigend zijn. Vormen van leptospirose zijn bijvoorbeeld: de ziekte van Weil, modderkoorts en Melkerskoorts. De klachten van leptospirose lijken op een hevige griep. 

Bijwerkingen Spirolept

Klachten die vaak voorkomen na vaccinatie tegen leptospirose zijn:

Lees meer over het vaccin en de bijwerkingen in de productinformatie of de patiënteninformatie van Spirolept.

De vaccinatieserie bestaat uit 2 prikken met een tussenpoos van 2 weken. Ook kan er een boostervaccinatie worden gegeven na 4 tot 6 maanden. Het is niet bekend of bijwerkingen anders zijn na vervolgvaccinaties.

Meld je bijwerking bij Lareb

Vaccins worden altijd uitgebreid onderzocht en getest voordat ze op de markt komen. Soms worden zeldzame bijwerkingen pas in de praktijk ontdekt, wanneer het vaccin door veel meer verschillende mensen wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om vermoedens van bijwerkingen te melden via ons online meldformulier.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *