IGJ publiceert factsheet over geneesmiddelen op artsenverklaring

By | 08/09/2023

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) publiceerde op 4 september de factsheet ‘Geneesmiddelen op artsenverklaring: een noodzakelijke uitzondering’. Aanleiding voor deze publicatie zijn de bevindingen van de IGJ tijdens inspecties in 2022. In de factsheet staan alle belangrijke zaken rondom het leveren van geneesmiddelen op artsenverklaring overzichtelijk op een rijtje.

Levering van geneesmiddelen op artsenverklaring

De IGJ houdt toezicht op de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring. Tijdens inspecties heeft de IGJ geconstateerd dat alle betrokken partijen adequate zorg willen bieden aan patiënten. Tegelijkertijd worden nog niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Deze bevinding is meegenomen in de factsheet.

Voorraad van een niet-geregistreerd geneesmiddel

Daarnaast past IGJ naar aanleiding van de inspecties haar eigen werkwijze rondom het aanhouden van een kleine voorraad van een niet-geregistreerd geneesmiddel aan om beter aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk. Zo mag iedere apotheekhoudende een kleine voorraad aanhouden nadat de aanvraag positief is beoordeeld. Dat betekent dat de apotheekhoudende het geneesmiddel voor de behandeling van maximaal twee patiënten voor de behandelduur van maximaal twee weken op voorraad mag houden. Dit geldt alleen voor de indicatie waarvoor de IGJ toestemming heeft gegeven.

Leveren niet-geregistreerd geneesmiddel

Volgens de wet mag iedere apotheekhoudende, waaronder de ziekenhuisapotheek, openbare apotheek en poliklinische apotheek een aanvraag bij de IGJ doen om een niet-geregistreerd geneesmiddel uit een ander land af te leveren aan een Nederlandse arts. Vooraf moet dan wel een artsenverklaring zijn ingevuld. Met de artsenverklaring geeft de arts aan dat de behandeling noodzakelijk is, dat er geen geschikte alternatieven in Nederland geregistreerd zijn en dat de patiënt is voorgelicht over de mogelijke risico’s van het geneesmiddel.

Downloaden

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *