Onderzoekers van het computerlab van de universiteit van Cambridge hebben een app ontwikkeld die kan helpen bij het monitoren van griepepidemieën.
De app met de naam FluPhone doet twee dingen. Hij houdt bij of de eigenaar van de telefoon griepachtige symptomen heeft (door periodiek te vragen of de gebruiker klachten heeft) en registreert de nabijheid van andere mobieltjes met de app. Op die manier wordt informatie verkregen over ontmoetingen tussen (geïnfecteerde) mensen, wat moet leiden tot een beter begrip van hoe de griep zich in de gemeenschap verspreidt. De onderzoekers stellen dat met de app contacten tussen mensen zeer nauwkeurig bepaald kunnen worden.
Een drie maanden durende pilotstudie in Cambridge, toevalligerwijs gedurende de Mexicaanse griepepidemie, liet zien dat de app bruikbare informatie geeft over de verspreiding van infectieziekten, vertelt prof. Jon Crowcroft in een tijdschrift van de universiteit van Cambridge. ‘Met de verkregen informatie konden we geïnfecteerde mensen ontdekken die asymptomatisch waren. Zij waren te identificeren via hun contacten die wel de ziekte ontwikkelden.’
Inmiddels is een aangepaste versie van de FluPhone-app ontwikkeld waarmee de onderzoekers de verspreiding van infectieziekten kunnen bestuderen zonder dat er sprake is van een epidemie. Hierbij worden sommige telefoontjes ‘geïnfecteerd’ met een nepvirus dat vervolgens wordt overdragen aan mobieltjes die in de buurt komen.
Twan van Venrooij