Het Elektronisch Patiënten Dossier heeft tot nu toe 305,8 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer, waarin ze antwoord geeft op vragen van de Vaste Kamercommissie VWS.
De uitgaven omvatten een bedrag van 215,3 miljoen voor de landelijke infrastructuur, 78,4 miljoen voor de implementatie van het EMD en WDH, 6,3 miljoen euro voor de communicatie en 5,7 miljoen euro voor de overige kosten. De grootste kostenpast was de subsidie voor het LSP, een bedrag van 34,8 miljoen euro. Daarnaast ontving het Nictiz, dat (een groot deel) van het project uitvoerde, een bedrag van in totaal 124,5 miljoen euro. Het totaalbedrag omvat ook de bouw en het beheer van de BSN-voorziening in de zorg en het ontwerp en de uitgifte van de UZI-middelen. Deze blijven ook zonder EPD toepasbaar in de zorgsector, stelt de minister in haar brief.
Regionaal
Schippers stelt ook dat het nog niet duidelijk is wat er in de toekomst gaat gebeuren met het EPD. De minister heeft al wel gesteld dat zij, na het verwerpen van het wetsvoorstel EPD door de Eerste Kamer, voor zichzelf geen directe rol meer weggelegd ziet in het bestuur en beheer van het LSP. Artsenorganisaties KNMG, LHV en de Landelijke Vereniging van Huisartsenposten (LVH) hebben aangegeven dat zij het LSP graag willen blijven gebruiken voor regionale gegevensuitwisseling.
In Mednet 5, die 21 mei uitkomt, verschijnt een uitgebreid artikel over de toekomst van het EPD