Galapagos levert tweede preklinisch kandidaat-medicijn in alliantie met GlaxoSmithKline en ontvangt €5,2 miljoen

Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij met succes een tweede preklinisch kandidaat-medicijn heeft ontwikkeld in de artrose-alliantie met GlaxoSmithKline (GSK). Galapagos heeft ook een andere mijlpaal binnen deze samenwerking bereikt en ontvangt in totaal €5,2 miljoen.

De preklinische kandidaat is een stof die voldoet aan alle chemische en biologische eisen die GSK stelt aan een potentieel nieuw medicijn. Galapagos heeft deze kandidaat ontwikkeld op basis van een nieuw target dat door Galapagos gevonden is. Het kandidaat-medicijn is nu klaar voor opschaling en preklinische studie, met als doel om in 2010 de klinische fase in te gaan.

“We zijn blij dat we zo snel, zes maanden na het eerste preklinisch kandidaat-medicijn, nu de levering van een tweede kandidaat-medicijn kunnen aankondigen,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos. “Het bereiken van deze mijlpaal geeft aan dat Galapagos binnen haar allianties resultaten boekt in meerdere programma’s in parallel, waarmee de kans op de ontwikkeling van een nieuw, baanbrekend medicijn steeds groter wordt”.

Over de artrose-alliantie
In juni 2006 zijn GSK en Galapagos een alliantie aangegaan waarin Galapagos nieuwe geneesmiddelen voor GSK gaat ontwikkelen. Door deze alliantie heeft Galapagos haar artroseprogramma substantieel uit kunnen breiden met als doel kandidaat-medicijnen te ontwikkelen tot aan succesvol Proof of Concept in klinische Fase IIa. GSK heeft de exclusieve optie om deze geneesmiddelen verder te ontwikkelen en wereldwijd te commercialiseren. In juli 2007 breidden GSK en Galapagos de overeenkomst al uit met twee GSK targets, en in december 2008 werd de overeenkomst verder verbreed door de toevoeging van nog eens twee targets.

Binnen dit artrose-programma heeft Galapagos een aantal nieuwe targets geïdentificeerd in cellulaire ziektemodellen en is hiermee medicijnontwikkeling gestart. In minder dan 3 jaar heeft Galapagos dit programma gebracht van target validatie tot inmiddels twee preklinische kandidaat-medicijnen. Tot nu toe heeft Galapagos in deze alliantie in totaal €30 miljoen van GSK ontvangen.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot-metastase, cachexia, infectieziekten en stofwisselingsziekten. De onderneming heeft allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co. In een alliantie met MorphoSys ontwikkelt Galapagos ook medicijnen op basis van antistoffen tegen bot- en gewrichtsziekten. Galapagos’ servicedivisie BioFocus DPI levert de farma- en biotech-industrie producten en diensten in het hele spectrum van target tot kandidaat medicijn. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat-medicijn. Galapagos heeft 490 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer info op www.glpg.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *