Ernstig plakkerig haar bij Enstilar schuim

By | 20/12/2022

Het niet naleven van de gebruiks- en wasinstructies van Enstilar schuim op de hoofdhuid kan leiden tot ernstig plakkerig haar. Het schuim is dan moeilijk te verwijderen. De officiële productinformatie en patiëntenbijsluiter waarschuwen hier niet voor.

Enstilar schuim

Enstilar schuim wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis, een schilferende huidaandoening. Dit geneesmiddel bevat calcipotriol en betamethason. Het schuim bevat ook vloeibare paraffine en witte, zachte paraffine voor de smeerbaarheid. Paraffine is niet in water oplosbaar en is daardoor moeilijk uit het haar te verwijderen.

Meldingen bij Lareb

Na een eerdere melding is de patiëntenbijsluiter in 2019 verbeterd met een gebruiksinstructie voor de hoofdhuid, voorzien van tekst en plaatjes. Bijwerkingencentrum Lareb ontving na deze aanpassing opnieuw meldingen van plakkerig en vet haar bij gebruik van Enstilar op de hoofdhuid. Dit kan ontstaan bij onjuist gebruik en het plakkerige haar kan in stand gehouden worden door onjuist uitwassen van het schuim. De bijsluiter en productinformatie bevatten hier geen waarschuwing voor.

Instructies voor de gebruiker

De gebruiksinstructies van Enstilar adviseren om het schuim niet direct op de hoofdhuid te spuiten, maar met de vinger aan te brengen en contact met het hoofdhaar te beperken. Wanneer deze instructies niet worden opgevolgd, kan het haar erg plakkerig en vet worden. Ook door gebruik van teveel schuim of het niet naleven van de wasinstructies kan het schuim moeilijk te verwijderen zijn. Hoe groter het te behandelen deel van de hoofdhuid is, hoe groter de kans dat het schuim moeilijk uit het haar te verwijderen is.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *