CBG: gecontroleerde uitgifte allopurinol verlengd tot eind december

By | 03/10/2023

Medicijnautoriteit CBG heeft het advies aan apothekers verlengd om patiënten tijdelijk voor maximaal 1 maand allopurinol 100 mg mee te geven aan de patiënt. Dit eerdere advies geldt nu tot eind december dit jaar. Ook heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tot en met 22 december 2023 toestemming gegeven om de tabletten uit het buitenland te halen.

Allopurinol 100mg

De maatregel om patiënten een kleinere hoeveelheid allopurinol 100mg mee te geven heeft helaas nog niet geleid tot een verbetering van de beschikbaarheid, aldus het CBG. Daarom verlengt het CBG de maatregel en IGJ het tekortenbesluit.

Beschikbaarheid

Eerder meldde het CBG al dat het jichtmedicijn allopurinol tijdelijk minder goed beschikbaar is. Allopurinol is het preferente geneesmiddel dat in de sterktes 100mg en 200mg tijdelijk niet leverbaar (200mg) of minder leverbaar is (100mg). Productieproblemen en een grotere vraag naar allopurinol zijn de oorzaken van de verminderde beschikbaarheid.

Meer informatie

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *