Bijwerkingen na coronavaccinatie bij mensen met MS

By | 24/03/2023

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot en met de zomer van 2022 ongeveer 200 meldingen ontvangen van mensen met multiple sclerose (MS) na coronavaccinatie. De meeste meldingen gingen over de bekende bijwerkingen die ook in de bijsluiter staan.

Bijwerkingen

De helft van de meldingen die Lareb ontving van mensen met MS ging over de eerste coronavaccinatie. Een kwart ging over de tweede vaccinatie en nog een kwart over de derde of vierde vaccinatie. Er waren ongeveer evenveel meldingen op de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In de meeste meldingen ging het om bekende bijwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, prikplekreacties of spierpijn.

Tijdelijke verergering van bestaande MS-klachten

Lareb ontving ook meldingen waarbij er een tijdelijke verergering van bestaande MS-klachten was. Deze verergering wordt mogelijk uitgelokt door onderliggende bijwerkingen na vaccinatie, zoals koorts of griepachtige klachten. De meeste melders gaven aan dat de klachten binnen één of twee dagen na vaccinatie ontstonden en kortdurend waren. 

Verergering of opvlamming van bestaande MS-klachten worden ook beschreven in internationale onderzoeken, ook na andere vaccinaties of na een COVID-19 infectie.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *