Neuralgische amyotrofie na coronavaccinatie

By | 03/11/2022

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 84 meldingen van de zenuwaandoening neuralgische amyotrofie na coronavaccinatie tot 4 juli 2022. Tot die periode waren er ongeveer 36 miljoen coronavaccins in Nederland gezet. Mogelijk is er een verband tussen de coronavaccinatie en het ontstaan van neuralgische amyotrofie. Maar op basis van de huidige meldingen en literatuur is dit nog niet duidelijk.

Neuralgische amyotrofie

Bij neuralgische amyotrofie is er een ontsteking in de zenuwen tussen de hals en arm. Hierbij kunnen er klachten ontstaan zoals: plotselinge, ernstige pijn in de schouder en/of arm en spierzwakte. Deze klachten ontstaan meestal binnen een week. Soms kunnen er ook tintelingen of een doof gevoel ontstaan in de schouder en/of arm. Meestal gaat het om de schouder en arm aan één kant. Dit kan ook aan de niet-gevaccineerde kant zijn. In de meeste gevallen is een afstaand schouderblad te zien.

Het is niet bekend hoe neuralgische amyotrofie na vaccinatie ontstaat

Mogelijk heeft het te maken met een auto-immuunrespons op het antigeen in een vaccin. Naast vaccinatie kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals bacteriële of virale infecties, reumatische aandoeningen, stressvolle inspanning, trauma, zwangerschap, bestralingstherapie of genetische gevoeligheid. In Nederland komt neuralgische amyotrofie bij ongeveer 1 op de 1000 personen per jaar voor.

Meldingen bij Lareb

Ongeveer driekwart van de meldingen die Lareb ontving van neuralgische amyotrofie na coronavaccinatie ging het om nieuw ontstane klachten. De klachten ontstonden vaak enkele weken tot maanden na vaccinatie. De meeste melders zijn tussen de 50 en 57 jaar. Van de melders ontvingen 45 het Pfizer/BioNTech (Comirnaty) vaccin, 23 het Moderna (Spikevax) vaccin, 9 het Janssen (Jcovden) vaccin en 7 het AstraZeneca (Vaxzevria) vaccin. Het Pfizer/BioNTech vaccin is in Nederland het meest gebruikte coronavaccin. 

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *