Mogelijk ischemische colitis bij gebruik van bisacodyl

By | 07/06/2024

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van ischemische colitis na gebruik van bisacodyl. Ischemische colitis gaat vaak vanzelf over, maar soms is een dikke darmoperatie nodig. Snelle herkenning is daarom belangrijk.

Bisacodyl

Bisacodyl is een laxeermiddel dat wordt gebruikt bij verstopping. Ook kan het worden gebruikt om de darm te legen voor een darmonderzoek of operatie. Hierbij worden vaak ook andere middelen gebruikt, zoals macrogol met elektrolyten. De bijsluiter van macrogol met elektrolyten waarschuwt voor het ontstaan van een ischemische colitis als het gebruikt wordt voor een darmlediging.

Meldingen aan Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen waarbij binnen enkele uren na gebruik van bisacodyl ischemische colitis optrad. Bij beide meldingen werd bisacodyl gebruikt om de darm te legen voor een darmonderzoek. Bij één melding werd ook macrogol met elektrolyten gebruikt. In beide gevallen verdwenen de klachten vanzelf zonder behandeling.

Ischemische colitis

Bij ischemische colitis krijgt de darm te weinig zuurstof door een verminderde bloedtoevoer. Hierdoor heeft men vaak hevige buikpijn, die plotseling ontstaat. Ook is er vaak bloedverlies via de anus. Als de darmen langere tijd minder bloed krijgen, kan darmweefsel doodgaan door zuurstoftekort. Hierdoor kan een operatie nodig zijn. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over.

Actie

In de meeste bijsluiters van bisacodyl staat een ontsteking van de dikke darm (colitis) als bijwerking genoemd. Er wordt nog niet toegelicht dat het ook om ischemische colitis kan gaan en dat dit al binnen enkele uren na gebruik kan optreden.

Lareb heeft medicijnautoriteit CBG geïnformeerd over haar bevindingen. Het CBG vraagt de fabrikant om dit verder te onderzoeken en als dat nodig is de bijsluiter aan te passen. De fabrikant is ook gevraagd om een waarschuwing in de bijsluiter te zetten, zoals die in ook in de bijsluiter van macrogol met elektrolyten staat.   

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *