Meldingen schildklierfunctiestoornissen na coronavaccinatie

By | 13/01/2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 201 meldingen van ontregelde schildklierfunctie na coronavaccinatie tot juni 2022. Er waren toen ongeveer 36 miljoen coronavaccinaties gezet in Nederland. Het is nog onduidelijk of de coronavaccins schildklierfunctiestoornissen kunnen veroorzaken.

Schildklieraandoening

Lareb ontving tot juni 2022 honderd meldingen van mensen met een schildklieraandoening bij wie de schildklierfunctie na coronavaccinatie ontregeld was. Daarnaast kwamen er 39 meldingen binnen van niet-chronische schildklierontsteking. Bij 62 meldingen van schildklierfunctieontregeling is het onduidelijk of mensen al een schildklierstoornis hadden voor vaccinatie.

Coronavaccins

De meeste mensen gaven aan het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) gekregen te hebben (61%). Maar er zijn ook meldingen bij de andere coronavaccins. De meldingen betroffen vooral de eerste en de tweede coronavaccinatie. Gemiddeld ontstonden de klachten van schildklierontregeling 18 dagen na de vaccinatie. Bij 60% begonnen de klachten al binnen 10 dagen. De meeste mensen waren herstellende of nog niet hersteld op moment van het melden.

Veroorzaakt coronavaccinatie schildklierfunctiestoornissen?

Jaarlijks wordt bij 3 tot 17 op 10.000 mensen een te snel of te traag werkende schildklier vastgesteld. Ontregeling van een schildklieraandoening komt vaker voor, ook zonder vaccinatie en ook wanneer schildkliermedicatie goed is ingesteld. Daarnaast ontbreekt kennis over hoe vaccinatie een ontregeling kan veroorzaken. Daardoor kunnen er nog geen conclusies worden getrokken over de relatie tussen vaccinatie en (ontregeling van) schildklierfunctiestoornissen.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Meldingen schildklierfunctiestoornissen na coronavaccinatie

  1. Sofie

    Dit was te verwachten

    Zowel de coronavaccinatie, als corona onder de leden hebben gehad, heeft bij vele schildklierpatiënten een periode aangewakkerd waarin de waardes volledig ontregeld waren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *