Half miljoen handtekeningen voor behoud farmaceutische zorg

Meer dan een half miljoen patiënten hebben hun apotheek laten weten dat zij hen steunen in hun streven naar behoud van kwaliteit van de farmaceutische zorg. Hun handtekeningen zullen op woensdag 28 oktober, om 11:45 uur door apotheek bezorgauto’s worden afgeleverd bij het Ministerie van VWS en officieel worden aangeboden aan Minister Klink.

Op 8 oktober startte de KNMP de campagne ’Ik geef (om) zorg!’, gericht op het behoud van kwaliteit van de farmaceutische zorg. Deze campagne bestond uit een actiebijeenkomst in de RAI in Amsterdam, gevolgd door een landelijke demonstratie op 8 oktober in Den Haag. Dit was tevens het startschot voor acties in de apotheken, waarbij apothekers en apotheekmedewerkers, gekleed in speciale actie T-shirts, uitleg gaven over de actie in de apotheek. Patiënten konden hun steun betuigen door een handtekening te zetten op het medicijnzakje en dit in te leveren in de apotheek. Daar hebben zij massaal gevolg aan geven. In een week tijd zijn hiermee meer dan 500.000 zakjes met handtekeningen van patiënten ingezameld.

Als gevolg van diverse maatregelen van overheid en verzekeraars komen vrijwel alle apotheken nu in een verliesgevende situatie terecht en moeten zij noodgedwongen fors gaan bezuinigen op de zorg. De Tweede Kamer heeft de Minister inmiddels opgeroepen om met apothekers en verzekeraars in overleg te treden, om een oplossing te vinden voor de huidige problematiek. Het signaal dat er iets moet gebeuren, wordt nu ook door patiënten afgegeven.

De KNMP vindt de massale steun van patiënten hartverwarmend en ziet dit als een belangrijke steun in de rug. De hoge kwaliteit van farmaceutische zorg die we in Nederland kennen, mogen we niet verloren laten gaan. Door de vergrijzing zal het aantal patiënten met meerdere en complexere aandoeningen steeds verder toenemen, waardoor de rol van de apotheker in de toekomst steeds belangrijker wordt. Door het geven van een goede begeleiding en betere medicatiebewaking, kunnen juist heel veel problemen en dus maatschappelijke kosten worden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *