CBG: gecontroleerde uitgifte allopurinol verlengd tot eind september

Medicijnautoriteit CBG heeft het advies aan apothekers verlengd om patiënten tijdelijk voor maximaal 1 maand allopurinol 100 mg mee te geven aan de patiënt. Dit eerdere advies geldt nu tot eind september. Ook heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tot eind september toestemming gegeven om de tabletten uit het buitenland te halen. 

Beschikbaarheid allopurinol 100mg

De maatregel om patiënten een kleinere hoeveelheid allopurinol 100mg mee te geven heeft helaas nog niet geleid tot een verbetering van de beschikbaarheid, aldus het CBG. Daarom verlengt het CBG de maatregel en IGJ het tekortenbesluit tot eind september.

Eerder meldde het CBG al dat het jichtmedicijn allopurinol tijdelijk minder goed beschikbaar is. Allopurinol is het preferente geneesmiddel dat in de sterktes 100mg en 200mg tijdelijk niet leverbaar (200mg) of minder leverbaar is (100mg). Productieproblemen en een grotere vraag naar allopurinol zijn de oorzaken van de verminderde beschikbaarheid. De variant met sterkte 300mg is nog wel voldoende beschikbaar.  

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *