Zorgverzekeraars verbeteren controle op declaraties

Zorgverzekeraars hebben een grote stap vooruit gezet in de controle van declaraties. Dat concludeert de NZa in haar rapport Rechtmatige uitvoering Zorgverzekeringswet 2013.

In 2012 schoot nog ruim de helft van de zorgverzekeraars te kort in de materiële controle, gepast gebruik en misbruik en oneigenlijke gebruik. Naar aanleiding daarvan nam de NZa maatregelen, waaronder het opleggen van aanwijzingen.

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt het positief dat de verbeteracties van zorgverzekeraars zo’n effect hebben gehad. Ook het bedrag aan opgespoorde verkeerde declaraties is in 2013 fors omhoog gegaan. Zag Zorgverzekeraars Nederland in 2012 nog € 214 miljoen aan besparingen door controles, in 2013 steeg dat tot € 356 miljoen.

Er is een belangrijke stap gezet, vindt de NZa, maar er kan nog meer verbeterd worden in de controles. Door bijvoorbeeld controles tijdiger uit te voeren en door meer gebruik te maken analyse van data om onregelmatigheden op te sporen en hier actie op te ondernemen.

Verzekeraars kunnen daarbij bijvoorbeeld voortborduren op het rapport over onregelmatigheden in de zorg. In dit onderzoek bekeek de NZa de verschillende sectoren in de zorg en gaf daarbij aan waar het mis gaat en waar het beter kan. In 2015 blijft de NZa aandacht houden voor het correct declareren van zorg, niet alleen bij verzekeraars, maar ook bij aanbieders.

Author: Nederlandse Zorgautoriteit

Wat kost een behandeling bij de tandarts of een bezoek aan de huisarts? En wie controleert of zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich aan de wet houden? In Nederland is er een organisatie die tarieven in de zorg vaststelt en toezicht houdt op zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Dat is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *