Zika-virus en zwangerschap

By | 21/01/2016

In Brazilië is een toename gemeld van kinderen die geboren worden met hersenafwijkingen, waaronder microcefalie (een kleinere schedel dan normaal). Het vermoeden is dat deze toename wordt veroorzaakt door een infectie met het Zika-virus tijdens de zwangerschap. Verder onderzoek moet dit nog bevestigen.

Het Zika-virus wordt overgebracht door geïnfecteerde muggen van het geslacht Aedes, die voorkomen in tropische en subtropische gebieden. Er bestaat geen vaccin of profylaxe. Het virus is in 1947 voor het eerst gevonden in Oeganda en Tanzania. Sinds mei 2015 heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden Amerika. Voor een actueel overzicht klik hier.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert alle zwangere vrouwen een reis naar de betreffende gebieden uit te stellen. Als een zwangere vrouw naar een gebied reist waar het Zika-virus voorkomt, dient zij de beschermende maatregelen tegen muggen strikt toe te passen.

Meer over: Zika-virus en zwangerschap (RIVM)

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *