Zika-virus en zwangerschap

By | 15/04/2016

Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie is tussen een infectie met het zika-virus tijdens de zwangerschap en de geboorte van kinderen met hersenafwijkingen.

In enkele gevallen is aangetoond dat het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Mannen die naar een gebied zijn geweest waar het zika-virus voorkomt dienen daarom tijdelijk condooms te gebruiken om besmetting van hun zwangere vrouw te voorkomen.

Het zika-virus wordt overgebracht door geïnfecteerde muggen (Aedes aegypti) die voorkomen in tropische en subtropische gebieden. Sinds mei 2015 verspreidt het virus zich naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden-Amerika.

Het RIVM adviseert vrouwen die zwanger zijn of op korte termijn zwanger willen worden, een reis naar een risicogebied uit te stellen als het niet noodzakelijk is.

Meer informatie
Veelgestelde vragen over het zika-virus
Landen en gebieden waar het zika-virus voorkomt

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *